Αναισθησιολόγοι: 10 προτάσεις από τις 5 αρμόδιες επιστημονικές εταιρίες προς το Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις

Η τραγική έλλειψη σε αναισθησιολόγους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας κι η αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν στο τραπέζι έκτακτης συζήτησης στην ατζέντα του «22ου Πανελλήνιο Συνέδριου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή γιατρών και από τις πέντε επιστημονικές εταιρίες του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή τους με τις προτάσεις προς το υπουργείο Υγείας αναλύουν πως κρίθηκε αναγκαία η συζήτηση για το θέμα αφού όπως σημειώνουν είναι κομβική η σημασία που κατέχει η ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στην απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στην ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας και στην αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων. 

Οι επιστημονικές ενώσεις είναι οι εξής: Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας, Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας, Ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας- ESRA HELLAS και Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Μετά από διεξοδική συζήτηση διαμορφώθηκε εισήγηση προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και  προτείνουν:

1. Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τους Αναισθησιολόγους ώστε να ισχύσουν και για

αυτούς οι προβλέψεις των διατάξεων του άρθρου 26 του Ν. 2519/1997. Δηλαδή:

• Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την

ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων

αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

• Ρύθμιση ώστε, με την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας Αναισθησιολογίας, κάθε ειδικός Αναισθησιολόγος να μπορεί να προσληφθεί, με απλή αίτησή του και τη σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Διευθυντή ή Διευθυντή του οικείου Αναισθησιολογικού Τμήματος σε Νοσοκομείο ΕΣΥ, σε θέση Επιμελητή Β ́ (εφόσον οι αιτήσεις δεν υπερβαίνουν τις κενές οργανικές θέσεις του Αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου).

 

2. Αποδέσμευση και άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων της προκήρυξης του 2010 που έχει παγώσει λόγω νομικών κωλυμάτων.

 

3. Η προσφυγή των Νοσοκομειακών ιατρών στο ΣΤΕ έχει δικαιωθεί για την περικοπή των αποδοχών τους (2010). Αυτό συνεπάγεται την αναδιαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ ώστε να είναι ανταγωνιστικό προς την ήδη γενικά διαμορφωμένη κατάσταση.

 

4. Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης.

 

5. Να προστεθεί άρθρο στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών-Υγείας υπ ́αριθμ. Γ2α/οικ.37824 υπό τον τίτλο –Τροποποίηση τηςυπ ́αριθμ.Υ4α147881/25.11.2020 «Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων» κοινής υπουργικής απόφασης (Β ́1851)», ΦΕΚ Β ́/αριθμ. φύλλου 2495/236/2020, το οποίο να προβλέπει «ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας» μόνο για τους εργαζόμενους Αναισθησιολόγους σε Νοσοκομεία ΕΣΥ. Το ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας να προβλέπει/καθορίζει ποσό, με το οποίο θα αμείβεται ο υπεύθυνος Αναισθησιολόγος κάθε χειρουργικής επέμβασης του τακτικού πρωϊνού χειρουργείου. Το προαναφερόμενο ποσό θα αφαιρείται από τα κονδύλια εσόδων του Νοσοκομείου, που αντιστοιχούν στο ΚΕΝ κάθε χειρουργικής επέμβασης. Κατόπιν θα μεταφέρεται στο λογαριασμό του ιατρού Αναισθησιολόγου, που αφορά και στον τηρούμενο ειδικό λογαριασμό του Νοσοκομείου όπως γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

 

6. Ρύθμιση για την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων με επικαιροποιημένες αμοιβές.

 

7. Επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των Τμημάτων, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται καθώς πλην της κλασσικής χειρουργικής, απαιτείται με νομοθετική πράξη, η παρουσία του Αναισθησιολόγου σε επεμβατικές πράξεις και χώρους εκτός χειρουργείου. Οι μνημονιακοί νόμοι του 2012 μείωσαν σημαντικά τιςοργανικές θέσεις της ειδικότητας στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

8. Τα ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας, τα οποία επίσης στελεχώνονται από Αναισθησιολόγους να περιληφθούν στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων ώστε να αναγνωρισθεί η προσφορά τους στην παροχή Δημόσιας Υγείας.

9. Κάλυψη αστικής ευθύνης για τους Αναισθησιολόγους από το Νοσοκομείο.

10. Η εφαρμογή των οικονομικών κινήτρων του Προεδρικού Διατάγματος υπ αριθμ 131 ΦΕΚ Α 73/25.05.1987 υπό τον τίτλο «Χαρακτηρισμός ως προβληματικών και άγονων πόλεων ή κωμοπόλεων και Ιατρικών ειδικοτήτων, διάκρισή τους σε κατηγορίες και θέσπιση κινήτρων ιατρών» ως ισχύει, προβλέπει την Αναισθησιολογία ως Άγονη ειδικότητα και προβλέπει οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών και ιατρικών ειδικοτήτων. Να θεσπισθεί η επέκτασή των μέτρων αυτών, ώστε να τύχουν εφαρμογής και στους Ειδικευόμενους Αναισθησιολόγους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής: 

1. Μαλισιώβα Αννα, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας,

2. Αστέρη Θεοδώρα, Πρόεδροςτης Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής

Βορείου Ελλάδας,

3. Βαγδατλή Κυριακή, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας,

4. Σταυροπούλου Έφη, του Ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής

Αναισθησίας- ESRA HELLAS

5. Βαδαλούκα Αθηνά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και

Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.