Αντιπρόεδρος Παιδιάτρων: Το εμβόλιο στις ηλικίες 5-11 ετών δοκιμάστηκε σε εκατομμύρια παιδιά κι είναι ασφαλές

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Όποιες οικογένειες αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα εμβόλιο, το οποίο έχει μελετηθεί και δοθεί ήδη σε πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, και αυτό μας επιτρέπει να ξέρουμε πλέον πως είναι ασφαλές κι αποτελεσματικό κατά της Covid-19».  Αυτό τόνισε μιλώντας στο e-farmako o Νίκος Καρανταγλής, Παιδίατρος – Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, με την αναγγελία ότι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά των ηλικιών 5-11 ετών, «ήδη δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ανθρώπους, που έχουν όμως αποφασίσει να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους. Όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα θέλουμε να είμαστε από τους πρώτους, μας λένε».

«Όσοι θα το κάνουν», επισήμανε ο κ. Καρανταγλής,  «πρέπει να πιστεύουν στα εμβόλια και θα το κάνουν επειδή θέλουν να είναι προστατευμένο το παιδί τους. Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν πως το εμβόλιο που θα κάνουν στα παιδιά τους είναι για το σκεύασμα που κάνουμε οι μεγάλοι κι είναι της Pfizer/Βiontech, αλλά  η δόση είναι στο 1/3 σε σχέση με αυτήν των ενηλίκων. Κι αυτό γιατί τα παιδιά αντιδρούν πολύ καλύτερα και το ανοσοποιητικό τους χρειάζεται και μικρότερη δόση».

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο των Παιδιάτρων «πάντα οι γονείς έχουν μια αρχική επιφύλαξη και λειτουργούν με μια… χρονοκαθυστέρηση για να διαλέξουν το καλύτερο κι είναι λογικό. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, ευτυχώς, όπως διαπιστώνουμε μέχρι τώρα, ο κορωνοϊός «χτυπά» πολύ ήπια τα μικρά παιδιά. Τα περιστατικά της βαριάς νόσησης και της νοσηλείας δείχνουν, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, να είναι λιγότερα στα παιδιά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλα τα παιδιά. Υπάρχουν, όμως παιδιά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τα στοιχεία που γνωρίζουμε από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», περίπου 200 από την αρχή της πανδημίας, που νοσηλεύτηκαν. Από αυτά,  λίγα χρειάστηκαν εντατικότερη θεραπεία και μόλις τέσσερα διασωληνώθηκαν».

Με βάση και τα τελευταία δεδομένα του ΕΟΔΥ, που δείχνουν ότι 1 στα 4 κρούσματα του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε παιδιά, ο κ. Καρανταγλής είπε στο e-farmako: «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα παιδιά και κολλάνε τη νόσο και τη διασπείρουν. Σκεφτείτε πως ένα μικρό παιδί μπορεί να μην διασπείρει μακριά τα σταγονίδια, αλλά όπως και να ‘χει θα πάρει αγκαλιά  το μπαμπά, τη μαμά, τον παππού και τη γιαγιά και άρα, μπορεί να μεταδώσει τον ιό».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καρανταγλής, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, φυσικά και στο «Ιπποκράτειο», αλλά όπως είχε γίνει και με τους εφήβους, θα μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί και στα παιδιατρικά ιατρεία, όταν θα υπάρχουν περισσότερα εμβόλια. «Σημειώστε», είπε ο κ. Καρανταγλής πως «πέραν της ενημέρωσης που παρέχει ο παιδίατρος, μιας και μεταξύ άλλων είναι και ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους στην ελληνική οικογένεια με παιδιά, θα μπορεί να προχωρά και στον εμβολιασμό».

Σε ερώτηση σχετικά με τις όποιες παρενέργειες πιθανόν να υπάρξουν ο κ. Καρανταγλής διευκρίνισε: «Αυτές είναι οι τοπικές, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια. Να πονάει δηλ. για λίγο το σημείο όπου έγινε το εμβόλιο, ή ένα πρήξιμο στην περιοχή ή να είναι πιο ζεστή. Αυτά αντιμετωπίζονται με ανακουφιστικά μέτρα για την εν λόγω περιοχή. Στην άλλη περίπτωση, των πιο γενικευμένων, θα λέγαμε ότι αυτός που θα εμβολιαστεί, ένα με δύο 24 ώρα, μπορεί να παρατηρήσει μια κακουχία, να πονάει λίγο το κορμί του ή να ανεβάσει λίγο πυρετό. Αυτές είναι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ανακοινωθεί για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού». Και συμπλήρωσε: «Επομένως για το πρώτο διήμερο θα λέγαμε να υπάρχει μια στενή επικοινωνία της οικογένειας με τον γιατρό και έχει σημασία να μην κάνει το παιδί κάτι πολύ έντονο σε αυτή τη χρονική διάρκεια, το οποίο θα το καταπονήσει.  Με λίγη ξεκούραση και με ένα παυσίπονο, εάν χρειαστεί, το παιδί θα είναι μια χαρά, συνήθως μετά από ένα 24ωρο».

Όταν ρωτήθηκε για την ασπίδα προστασίας του πληθυσμού γενικότερα στη χώρα ο Αντιπρόεδρος των Παιδιάτρων είπε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά πιστεύω πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Ας σκεφτούμε πως προχωρούμε στον εμβολιασμό των παιδιών για να πηγαίνουν στο σχολείο… Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο, να μην είναι εμβολιασμένος ένας άνθρωπος που η δουλειά του είναι αναγκαστικά τέτοια, που έρχεται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο. Έτσι κι ο ίδιος είναι σε αδυναμία, δηλ. σε κατάσταση μη προστασίας, αλλά και κυρίως μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια». 

Καταλήγοντας ο κ. Καρανταγλής έκανε έκκληση για τον εμβολιασμό λέγοντας: «Έχουμε ένα εργαλείο, το εμβόλιο. Ας το χρησιμοποιήσουμε. Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε όση ανοσία θα θέλαμε απέναντι στην ασθένεια, ενώ κοντεύουμε να πάθουμε… ανοσία με τους 80 και πλέον θανάτους καθημερινά από τον Covid-19. Και να μην ξεχνάμε πως αυτοί οι θάνατοι είναι κατά κύριο λόγο ανθρώπων που δεν πρόλαβαν, δίστασαν, ή δεν θέλησαν να εμβολιαστούν».