Γεροτζιάφας: Η Ελλάδα πρώτη σε νεκρούς και νέες νοσηλείες – Υπάρχουν επιστήμονες που έχουν ευθύνη

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη αυτή τη στιγμή μεταξύ των χωρών του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, τόσο στους νεκρούς όσο και στις νοσηλείες κι αυτό είναι πολύ δύσκολο κι ανησυχητικό», τονίζει ο Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Μιλώντας σήμερα στον Flash 99.4 FM Θεσσαλονίκη ο κ. Γεροτζιάφας ο οποίος είναι επίσης Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Cancer, Biology and Therapeutics (INSERM U938), Consultation Thrombose en Oncologie και μέλος του μέλος του επιστημονικού think tank που συνέστησε ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως «τώρα ο αριθμός των καινούργιων νοσηλευόμενων ασθενών στην Ελλάδα είναι υψηλότερος κι από το pic όλων των προηγούμενων κυμάτων. Τα στοιχεία είναι σημερινά από το ourworldin data.org και προκύπτουν από τη συγκέντρωση των δεδομένων από όλο τον κόσμο για την πανδημία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο top στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν τον Οκτώβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη  σχετικά με τις νοσηλείες».

«Καταστροφή» και οι 4 επιπλέον παράμετροι

Ο Καθηγητής Γεροτζιάφας υποστηρίζει ότι «αυτό είναι μια καταστροφή όχι μόνον όμως για τους ανθρώπους πεθαίνουν, αλλά και για τέσσερις ακόμη λόγους: 1. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων από αυτούς νοσηλεύονται αντιστοιχεί και σε ανθρώπους που δεν έχουν φτάσει ακόμη στο νοσοκομείο, εξαιτίας του κορεσμού σε αυτά, 2. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εκτοπίσει ασθενείς με άλλα νοσήματα κι έχει ατονήσει η παρακολούθηση ατόμων καρδιαγγειακά, ογκολογικά κτλ. 3. Ένα ποσοστό του 11%-23% των ατόμων με Covid-19 που νοσηλεύονται θα χρειαστούν μετά την αποθεραπεία του περαιτέρω παρακολούθηση και ιατρική περίθαλψη, λόγω του long Covid και 4. Με βάση τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, κατά το 1ο και 2ο κύμα τα άτομα που νόσησαν από  Covid-19, όταν πηγαίνουν για προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιπλοκών, μέχρι και θνητότητα».

«Κλειδί» το εμβολιαστικό ποσοστό

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολιασμού επισημαίνει πως «εάν είχαμε επίπεδα εμβολιασμού της τάξης του 80%,, σήμερα τα φαινόμενα θα ήταν σίγουρα πολύ πιο μετριασμένα, όπως στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Ειδικά στην τελευταία η κατάσταση είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμη και πρακτικά δεν έχει καμία πίεση». Κατηγορηματικά επίσης τονίζει: «Το γεγονός ότι απέτυχε ουσιαστικά η εμβολιαστική καμπάνια και η κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, εξέθεσε τη δημόσια υγεία σε ένα τεράστιο κίνδυνο που τον βλέπουμε σήμερα. Όλα ήταν προβλεπόμενα και καμία έκπληξη δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα είναι ο συνδυασμός του Επιμηθέα με τον Οιδίποδα. Δυστυχώς αυτοί που έχουν πάρει τις αποφάσεις δεν έχουν διαβάσει αρχαία τραγωδία».

Η Δέλτα, η Όμικρον και η Ουχάν

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συνύπαρξη της παραλλαγής Δέλτα και Όμικρον ο κ. Γεροτζιάφας επισημαίνει πως «είναι σχεδόν λεπτομέρεια να λέμε πως η Όμικρον προκαλεί ελαφρύτερη νόσηση γιατί σε κάποια άτομα προκαλεί πάλι νόσημα και  δεν ξέρουμε εάν η τελευταία παραλλαγή είναι λιγότερο βαριά από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν στην Κίνα». Και συμπλήρωσε: «Η συζήτηση με τα στελέχη του ιού δεν αλλάζει ουσιαστικά την ουσία. Έχουμε τον ίδιο ιό που προκαλεί το ίδιο νόσημα. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον κόσμο με τις παραλλαγές όπως επίσης και να βαυκαλιζόμαστε είτε οι επιστήμονες είτε και κυρίως οι πολιτικοί, ότι επειδή ήρθε η Όμικρον τελειώνει και η πανδημία». 

Οι τρεις κατακτήσεις 

«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως έχουμε τρεις μεγάλες κατακτήσεις απέναντι στην πανδημία: α) έχουμε τα εμβόλια, β) έχουμε θεραπευτικές στρατηγικές δηλ. τα φάρμακα, τους συνδυασμούς φαρμάκων, τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούμε, γ) οι γιατροί από την κοινότητα μέχρι την ΜΕΘ, σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα ξέρουν να αντιμετωπίζουν και να θεραπεύουν τους ασθενείς με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες», τόνισε ο Καθηγητής της Σορβόνης. Μάλιστα, σημειώνει πως «όποιος καταφέρνει να τις εφαρμόσει και τις τρεις μαζί μπορεί και να δαμάσει τα πανδημικά κύματα και να μην εξαρτάται από την πορεία του ιού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν έχουν οργανωθεί αυτά τα τρία και υπάρχει και ο φόβος της συνέχισης της πορείας του ιού που είναι κάτι ανεξέλεγκτο». 

Ο Καθηγητής της Σορβόνης υποστήριξε πως «η γνώμη η δική μου και του καθενός, σαν άτομο, του ειδικευμένου, του ειδικού, του επιστήμονα δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία είναι όταν οι ειδικοί επί του αντικειμένου θα συγκεντρωθούν και θα δώσουν μια γενική κατευθυντήρια οδηγία, όπως έχει πολλάκις από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, αυτή θα εφαρμοστεί χωρίς καμία δημόσια συζήτηση. Αυτό είναι και το μεγάλο λάθος που κάναμε στην Ελλάδα». 

Έχουν ευθύνες οι… ειδικοί

Καταλήγοντας ο κ. Γεροτζιάφας άσκησε δριμεία κριτική σε συνάδελφους του λέγοντας πως «ξεκίνησε κυριολεκτικά ο καθένας άσχετος, ο οποίος δεν είχε δει ούτε έναν άρρωστο με Covid-19 να λέει διάφορες μπαρούφες από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις με αποτέλεσμα να φοβίζει και να αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Κι αυτός συμμετείχε σε αυτό που πληρώνει σήμερα η χώρα. Το γεγονός ότι εμφανίστηκαν πέντε με ονοματεπώνυμο επιστήμονες και διέσπειραν τον πανικό και την σύγχυση έχουν ευθύνη για τους θανάτους οι οποίοι γίνονται. Μην κατηγορούμε μόνον την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει τους λόγους της, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένοι επιστήμονες που αποπροσανατόλισαν τον κόσμο. Αυτοί έχουν εγκληματική δράση».