Γεροτζιάφας στο e-farmako: Τα εμβόλια δεν προκαλούν θρομβώσεις, το σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει – Οι διαφορές μας με τη Γαλλία

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Ακόμη κι εάν αύριο εμβολιαστούν όλοι στη Βόρεια Ελλάδα που έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού το αποτέλεσμα θα φανεί σε ενάμιση μήνα. Άρα θα έχουμε έναν πληθυσμό προστατευμένο από τη νέα φάση της πανδημίας, μετά τα Χριστούγεννα», είπε στο e-farmako o Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Cancer, Biology and Therapeutics (INSERM U938), Consultation Thrombose en Oncologie και Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής της Σορβόνης σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στη χώρα μας εδώ και λίγες μέρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας «είναι τέτοια που βλέπουμε στο 5ο κύμα και δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Είναι ακριβώς στο ίδιο πνεύμα των μέτρων που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος Μακρόν, εδώ στη Γαλλία που βλέπει στο 5ο κύμα του Φεβρουαρίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα υπάρχουν σημαντικές διαφορές με την κατάσταση στη Γαλλία. Όπως εξήγησε «το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα σήμερα έχουμε ένα σκληρό 4ο κύμα, γιατί δεν έχουμε αυτό που λέμε τείχος ανοσίας. Δηλ. στη Γαλλία έχουμε το 88% του πληθυσμού πάνω από 12 ετών εμβολιασμένο. Μπαίνουμε σε αυξητική πορεία των κρουσμάτων, αυτό όμως δεν μεταφράζεται σε αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ. Έχουν δηλ. τον ιό αλλά ένα ποσοστό 10- με 15 % που θα μπουν στο νοσοκομείο κι αυτό είναι κάτι διαχειρίσιμο. Όμως δεν πάνε παράλληλα οι δύο καμπύλες. Στην Ελλάδα όμως που δεν έχουμε το τείχος ανοσίας κι έχουμε μεγάλη ετερογένεια. Ας πούμε στις περιοχές της Πέλλας, της Κατερίνης, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, όπου η αύξηση των κρουσμάτων μεταφράζεται σε αύξηση των νοσηλειών. Και από εκεί και πέρα όλων των προβλημάτων που μπορεί να έχει κανείς σε σχέση με το νόσημα αυτό καθαυτό, που είναι βαρύ, το σύστημα υγείας, την κόπωση του προσωπικού».

Όταν ρωτήθηκε για το εάν φτάνουν αυτά τα μέτρα ο Καθηγητής υπογράμμμισε: «Εγώ θα κάνω την Κασσάνδρα γι’ άλλη μια φορά. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και με δεδομένο ότι το Σύστημα Υγείας έχει υποστεί πολύ μεγάλη φθορά και από την πανδημία, πέραν των δομικών προβλημάτων που είχε, δεν θα αντέξει. Είναι πολύ δύσκολο και πολιτικά να διαχειριστεί κανείς τον πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλειών και κρουσμάτων και το lockdown είναι πολύ πιθανό. Προσωπικά είμαι κατά του lockdown με την έννοια ότι είναι μια διαχείριση των πανδημιών  στην εποχή της αποικιοκρατίας. Εάν δούμε την ιστορία των πανδημιών εφαρμοζόταν στην κάθετη μορφή στις αποικίες της Γαλλίας, της Γερμανίας της Βρετανίας στο τέλος του 190υ στις αρχές του 20ου. Είναι παλαιομοδίτικο μέτρο».

 

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, «σήμερα έχουμε τεράστια γνώση και εξέλιξη των θεραπευτικών στρατηγικών και των διαγνωστικών στον Covid-19, αλλά δυστυχώς θα βρεθούμε ξανά να εφαρμόζουμε πάλι αυτά που εφάρμοζαν πριν από έναν αιώνα. Αυτό είναι προβληματικό. Αλλά δεν μπορεί κανείς να δεχτεί  στο να φτάσουμε σε ένα σημείο που να πεθαίνουν ταυτόχρονα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις ΜΕΘ και οι ογκολογικοί ασθενείς, γιατί δεν θα έχουν τους γιατρούς και τις θέσεις για να πάρουν τις θεραπείες τους, αλλά και οι ασθενείς με Covid-19 κι όλα τα άλλα, όπως να έχει κανείς ένα τροχαίο και να μην μπορεί να βρει ΜΕΘ».

Κατηγορηματικός ήταν ο Καθηγητής στο Σορβόννης στο e-farmako για τον εμβολιασμό και επισήμανε πως «αυτό που έχει σήμερα μεγάλη σημασία είναι ο κόσμος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα να πάει να εμβολιαστεί. Να μην ακούνε τους διαφόρους σκοταδιστές που λένε ψέματα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν προκαλεί θρομβώσεις και ιδίως στην Ελλάδας που έχουμε τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι δύο εμβόλια που δεν προκαλούν θρομβώσεις. Εμείς είμαστε σ΄ένα μεγάλο Κέντρο Θρόμβωσης (στη Γαλλία), κι από την πρώτη μέρα όταν έγιναν τα προβλήματα με το εμβόλιο της ΑstraZeneca πήραμε πολύ συγκεκριμένη θέση, μιλήσαμε τίμια και ανοιχτά για τον κίνδυνο θρόμβωσης. Και κάναμε μελέτες για το εάν προκαλεί ή όχι. Σήμερα ξέρουμε ότι τα εμβόλια αυτά δεν ενεργοποιούν το σύστημα της θρόμβωσης με τέτοιο τρόπο ώστε αν προκαλέσει θρόμβωση. Είναι σπανιότατες οι άλλες επιπλοκές, αλλά η θρόμβωση δεν είναι μεταξύ των επιπλοκών των εμβολίων”.

Μάλιστα τόνισε ότι “πρέπει κυρίως οι ογκολογικοί ασθενείς και όσοι έχουν ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοφιλίας και παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως επίσης και οι έγκυες να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Γιατί εάν πάθουν θρόμβωση με τον covid-19 η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, ΜΕΘ, δηλ. με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα…  θάνατος».

Δεν έκρυψε τα λόγια του ο κ. Γεροτζιάφας όταν αναφέρθηκε σε αυτούς που τάσσονται κατά των εμβολίων και τόνισε: «Απλά είναι τα πράγματα. Να μην ακούνε τους ψευδολόγους και τους ψευδοεπιστήμονες όπως επίσης και οι έγκυες να πάνε να εμβολιαστούν. Ούτε το έμβρυο πρόκειται να πάθει τίποτα, ούτε οι γυναίκες που σχεδιάζουν να εμβολιαστούν πρόκειται να  πάθουν τίποτα. Ούτε το αγέννητο παιδί να πάθει κάτι. Έχουν λυθεί αυτά τα πράγματα. Δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν στον κόσμο έχουν εμβολιαστεί, εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί. Είναι κρίμα να βλέπουμε να καταρρέει η Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας φόβων ανυπόστατων ή φημών οι οποίες έχουν άλλον στόχο κι όχι της προστασίας τη δημόσιας υγείας».