Γκάγκα: Θα πάρουμε μέτρα εάν χρειαστεί, για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιος λόγος

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Εάν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα, για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιος λόγος», δήλωσε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανεφερόμενη στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή “Blender” του Flash 99.4 FM Θεσσαλονίκη η κ. Γκάγκα είπε πως «παρακολουθούμε τα κρούσματα και πως μεταφράζεται αυτό στις νοσηλείες και φυσικά στις βαριές και τις διασωληνώσεις.

Ανεβαίνουν λίγο οι νοσηλείες είμαστε όμως περίπου στο 1/8 αυτών που είχαμε στο pic του κύματος, οπότε αυτή την στιγμή τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Θυμόμαστε πως οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά νούμερα, ενώ τώρα είναι περίπου 100 και γενικά οι νοσηλείες ανέρχονται σε 1000. Το παρακολουθούμε. Βλέπουμε τι γίνεται».

«Έχουμε ανοσοποιηθεί οι περισσότεροι…»

Σχετικά με τα στελέχη 4 και 5 της Όμικρον και την ψηλή μεταδοτικότητα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σημείωσε πως ««έχουμε περάσει 2,5 χρόνια με δύσκολη πανδημία και δύσκολες συνθήκες όλοι, έχουμε μάθει τον ιό. Αυτές οι παραλλαγές είναι πολύ μεταδοτικές και πραγματικά έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά δεν φαίνεται να είναι το ίδιο, γιατί βασικά έχουμε ανοσοποιηθεί οι περισσότεροι».

Η χρήση της μάσκας

Απαντώντας σχετικά με την μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τη προτεινόμενη σύσταση η κ. Γκάγκα είπε: «Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που έβγαλε την υποχρεωτικότητα της  μάσκας. Όλες οι άλλες χώρες γύρω μας εδώ και μήνες έχουν βγάλει τις μάσκες. Ναι, έχουμε δει μια αύξηση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά είναι μια βατή. Η σύσταση παραμένει ισχυρή για τη μάσκα. Άνθρωποι που έχουν προβλήματα ή πρόκειται να τους επισκεφτούμε, πρέπει να φοράμε τη μάσκα και να είμαστε προσεκτικοί».

Επικαιροποιημένο εμβόλιο, όπως με την γρίπη

Για το θέμα των εμβολίων η κ. Γκάγκα σημείωσε πως «οι εταιρίες εργάζονται προς την πλευρά ενός επικαιροποιημένου εμβολίου, που πιστεύουμε ότι θα είναι ετήσιο. Θα γίνεται το φθινόπωρο, όπως κάνουμε για την γρίπη. Στην ίδια λογική θα κάνουμε και για τον κορωνοϊό».

Οι καταβολές των εφημεριών στους γιατρούς

Λίγες ώρες μετά τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας διευκρίνισε:  «Αυτό κάποιες φορές είναι και θέμα νοσοκομείου. Προχτές είχαν ήδη πληρώσει. Είχαν περάσει στα Διοικητικά τους Συμβούλια και μπόρεσαν να δώσουν τα χρήματα χωρίς να έχουν κάνει την εισροή. Ανοίξαμε την ΕΑΠ η όποια είχε κλείσει νωρίτερα και πληρώθηκαν. Είναι κάτι που το κυνηγάμε και οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου κι όταν διαπιστώνουμε ότι καθυστερούν προσπαθούμε να ανοίξουν οι πληρωμές».

Προσλήψεις νοσηλευτών – γιατρών

Σχετικά με τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών η κ. Γκάγκα τόνισε πως «κάναμε αρκετό καιρό για την κατανομή των θέσεων των νοσηλευτών, για να κοιτάξουμε όλα τα νοσοκομεία, τα κενά τους και τη δουλειά που κάνουν για να μπορέσουμε να είμαστε δίκαιοι. Αυτό τελειώσαμε από την πλευρά του υπουργείου εδώ κι ένα μήνα, έχει όμως μια διαδικασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και το Εργασίας -μέρος των θέσεων δίνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, και το περιμένουμε πια να βγει και να αναρτηθεί. Άρα οι 4.000 θέσεις των νοσηλευτών προχωράνε και θα το προσπαθήσουμε ακόμη περισσόετερο για να γίνουν γρήγορα. Επίσης «βγαίνουν» οι θέσεις των γιατρών και ξεκινάμε από τα περιφερειακά νοσοκομεία κι έχουμε συνεννοηθεί με όλες τις ΥΠΕ. Αυτό θα το δείτε μέσα στην εβδομάδα. Και προχωράμε μετά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις που έχουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία».

Υποψήφια στις εκλογές;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν η κ. Γκάγκα δήλωσε τα εξής: «Αυτό που θέλω να κάνω είναι να τελειώσουμε με το νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε για την δευτεροβάθμια και την ιατρική εκπαίδευση, διάφορα θέματα επαγγελματικά σε όλον τον τομέα για γιατρούς, οδοντογιατρούς… Άρα έχω πάρα πολύ δουλειά. Αυτό που με νοιάζει είναι να προσχωρήσουμε τη δουλειά με τα θέματα που έχουμε στην υγεία».