Γκάγκα: Τα νοσοκομεία μας πληρώνουν πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς για την ενέργεια

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Τα νοσοκομεία μας πληρώνουν πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ενεργειακής κρίσης, τονίζει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και προσθέτει πως είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και αντιμετωπίζεται κεντρικά από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Η κ. Γκάγκα μιλώντας σήμερα στον Flash 99.4 FM Θεσσαλονίκη αναφερόμενη στο θέμα της επιστροφής σήμερα στα σχολεία με τις μάσκες αναφέρει  πως «βλέπουμε καθημερινά πως είναι τα πράγματα» και «οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα παιδιά μας είναι καλά, τα κρούσματα έχουν μειωθεί κι έχουν πάει προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, έχουμε αρκετά μεγάλη διαμόλυνση στα παιδιά κι ένα ποσοστό εμβολιασμού, οπότε πιστεύω πως θα πάνε καλά».

Οξεία ηπατίτιδα: Έχουμε το νου, αλλά να μην αγχωνόμαστε….

Σχετικά με την παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και Καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ επισημαίνει πως «πρέπει να έχουμε το νου μας, αλλά να μην είμαστε αγχωμένοι. Ηπατίτιδες έχουμε συχνά στα παιδιά. Είναι γενικά ένα αυτοϊόμενο νόσημα. Σπάνια έχουμε βαριές ηπατίτιδες που χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Συνήθως όταν τις διαγνώσουμε σχετικά νωρίς και τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα πράγματα πάνε καλά». Μάλιστα πρόσθεσε πως «σίγουρα πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι δεν βάζουμε τίποτα στο στόμα μας χωρίς να είναι τα χέρια μας καθαρά κι από εκεί πέρα να αφήσουμε τα παιδιά να είναι χαλαρά». Όπως είπε η ίδια, φαίνεται να μην είμαι μεταδοτική και λέγεται, πως ένας λόγος που έχουμε περισσότερες ηπατίτιδες τώρα,  είναι επειδή τα παιδιά έμειναν πολύ μέσα στα σπίτια, δύο χρόνια με περιορισμό και δεν ήρθαν σε επαφή λόγω της πανδημίας με ιούς και λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό τους έχει ωριμάσει λιγότερο». Απαντώντας σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά μεταμοσχεύσεων ήπατος που σημειώθηκαν σε κάποιες χώρες, η κ. Γκάγκα τονίζει πως «δεν φαίνεται να έχουμε τέτοια κρούσματα στη χώρα και οι ηπατίτιδες που είχαμε τον τελευταίο καιρό πήγαν καλά και έχουν αυτοϊαθεί. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα». Επίσης συμπλήρωσε πως «εάν ο μη γένοιτο, έχουμε όλη τη διαδικασία να το αντιμετωπίσουμε».

Μάλλον θα χρειαστεί ενισχυτική δόση το φθινόπωρο

Σχετικά με τη φάση της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό για το επόμενο διάστημα, μετά και την άρση των περισσοτέρων περιοριστικών μέτρων η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επισημαίνει πως «δεν περιμένουμε κάποια μετάλλαξη, αλλά φυσικά πάντα μπορεί να έρθουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την γρίπη» και εκτιμά πως το «φθινόπωρο όπως πιστεύουμε όλοι θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως χρειάζεται και για την γρίπη». 

Οι προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Αναφορικά με την ενίσχυση του συστήματος υγείας η κ. Γκάγκα δηλώνει πως «ξεκινάνε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Προσλήψεις επικουρικών γίνονται συνεχώς και τώρα». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και της πιθανής επιστροφής τους στις υγειονομικές μονάδες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τονίζει: «Καταρχήν με στεναχωρεί πάρα πολύ το ότι έχουμε συναδέλφους που είναι εκτός νοσοκομείων και που χρειάζονται και για τους ίδιους. Από τη άλλη μεριά, δεν είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει». Και προσθέτει: «υπάρχουν δύο πολύ βασικά θέματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που θεωρούν ότι ο γιατρός κι ο νοσηλευτής τους πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί κι ό,τι περνά από το χέρι του για να μην έχουν κίνδυνο να κολλήσουν… Υπάρχει και το θέμα, πως είμαστε όλοι οι υγειονομικοί το παράδειγμα που ακολουθεί ο κόσμος για τον εμβολιασμό». Η ίδια επίσης επισημαίνει πως «θα συζητηθεί και πάλι. Δεν θέλουμε να είναι κανείς χωρίς δουλειά. Δεν θέλουμε να είναι κανείς απ’ έξω και χρειαζόμαστε τους ανθρώπους στο σύστημα. Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να πείσουμε τους συναδέλφους να εμβολιαστούν. Είναι κάτι που συζητάμε».