Γκιούλα στο e-farmako: Ίσως η Όμικρον «συμπεριφερθεί» διαφορετικά στην Ευρώπη

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«”Υπάρχει η πιθανότητα ο ιός αυτός να συμπεριφερθεί τελείως διαφορετικά στην Ευρώπη, στις υπόλοιπες χώρες και αλλιώς στη Νότια Αφρική. Νομίζω είναι πολύ πιθανό να το ξέρουμε άμεσα το επόμενο διάστημα», είπε για την παραλλαγή Όμικρον στο e-farmako η Γεωργία Γκιούλα Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ  – Α΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας. Όπως τόνισε αυτό θα οφείλεται στα εμβόλια και  στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο και μένει να δούμε με τι βαθμό ευκολίας μεταδίδεται.

Σύμφωνα με την κ. Γκιούλα «σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν αυτές οι αλλαγές που κάνει ο ιός στο δικό μας πληθυσμό, κι όχι στη νότια Αφρική, δηλ. με τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα και εννοώ στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο πως συμπεριφέρεται». «Μένει να δούμε», υποστήριξε η ίδια «εάν αυτές πραγματικά αυτές οι πολλές αλλαγές που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτήν περιοχή του ιού, συνδυάζονται και οδηγούν σε αυξημένη μεταδοτικότητα». Και συμπλήρωσε: «Εάν έχουμε ένα στέλεχος του ιού το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, δεν είναι ιδιαίτερα παθογόνο, παρόλα αυτά όταν θα μολύνει ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, αριθμητικά και μόνο αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και ίσως και σοβαρές».

Όταν ρωτήθηκε ποια  προστασία μπορούν να παρέχουν τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον είπε πως θα δούμε κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτού του νέου στελέχους, ενώ τόνισε ότι «από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματικά, να μην τρομάξει ο κόσμος. Μένει να δούμε ποιο είναι το ποσοστό που θα μας προστατέψει το εμβόλιο από τη σοβαρή νοσηλεία, από τη διασωλήνωση και πιθανόν από το να καταλήξει κάποιος ασθενής».

Σχετικά με τον εάν στο Α΄Εργαστήριο Μικροβιολογίας τους «απασχόλησε» μέχρι τώρα η Όμικρον η κ. Γκιούλα τόνισε: «Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη κάποιο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον. Ευτυχώς μέσα σε όλες στις δυσκολίες που κάνει ο ιός δεν έχει αλλάξει η δυνατότητά μας που έχουμε στα Κέντρα Αναφοράς να τον ανιχνεύουμε. Τουλάχιστον με τις μεθόδους που έχουμε στο Εργαστήριο μας, μπορούμε να ανιχνεύσουμε και αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος. Δεν κρύβεται από εμάς εδώ, ώστε μπορούμε να έχουμε μια έγκαιρη ανίχνευση και στη συνέχεια επιτήρηση, αλληλούχιση». 

Σύμφωνα με την Αν. Καθηγήτρια του ΑΠΘ δεν απαιτείται αναδρομικά κάποιος έλεγχος των κρουσμάτων στη χώρα καθώς όπως επισήμανε «δεν προχωρήσαμε σε επανέλεγχο κρουσμάτων γιατί από τα δείγματα που έχουμε τα θετικά μέχρι τώρα, δεν είχαμε ενδείξεις σε κανένα. Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να ανατρέξουμε αναδρομικά και να δούμε κάποια δείγματα της προηγούμενης περιόδου. Είμαστε σε στενή επιτήρηση επιφυλακή αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει λόγος να γίνει».

Η ίδια τόνισε στο e-farmako πως υπάρχει συγκρατημένη ανησυχία, για να μην δημιουργηθεί κάποιος πανικός γιατί τα περισσότερα στοιχεία θα τα έχουμε το άμεσο επόμενο διάστημα. Και διευκρίνισε: «Απλά βλέπουμε έναν ιό που έχει διπλάσιες αλλαγές και μάλιστα στο πολύ πολύ ευαίσθητο σημείο του που έχει για να μπει το κύτταρό μας για να μας μολύνει, που αποτελεί και τον στόχο των εμβολίων. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές τις είχαμε δει και σε προηγούμενα στελέχη. Αυτές συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι όταν ένα στέλεχος έχει πολλαπλάσιες αλλαγές, πολύ πιθανό να μας οδηγήσει σε ένα ακόμη  πιο μεταδοτικό ιό και μένει να δούμε. Από τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται αυτό κι ίσως είναι ευχάριστο το ότι δεν έχουμε αυξημένη παθογονοκότητα του ιού».

Ωστόσο η κ. Γκιούλα επισήμανε πως το ζητούμενο είναι ο εμβολιασμός όλων τώρα με την 3η δόση που θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά προστασίας από τις προηγούμενες δύο δόσεις, αφού η μάχη που δίνεται είναι απέναντι στη Δέλτα που έχει επικρατήσει κατά κράτος έναντι όλων των υπολοίπων παραλλαγών. Κι όπως είπε «τώρα έχουμε τη Δέλτα. Θα πάρει πολύ μεγάλο διάστημα, για να δούμε εάν η Όμικρον θα αντικαταστήσει τη Δέλτα».