Διευθύντρια ΜΕΘ στο e-farmako: Λανθασμένες αντιλήψεις τα περί ανόσιας αγέλης και φυσικής ανοσίας

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Όποιοι πιστεύουν ότι αν νοσήσουν και μάλιστα ήπια -έτσι ευελπιστούν-  τη γλιτώσανε και δεν θα ξανακολλήσσουν, είναι μια λάθος αντίληψη. Θα ξανακολλήσουν. Έχουν κολλήσει πολλοί και δύο και τρεις φορές». Με αυτά τα λόγια δίνει απαντήσεις μιλώντας στο e-farmako η Γλυκερία Βλαχογιάννη, Διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», σε αρκετούς που κάνουν λόγο περί κρυολογήματος  για την τωρινή φάση της πανδημίας. 

Όπως διευκρινίζει η ίδια «η ανοσία της αγέλης ή ότι θα κάνουμε καλύτερη φυσική ανοσία με την νόσηση δεν ισχύει. Είναι λανθασμένες απόψεις που δυστυχώς έχουν επικρατήσει σε ένα ποσοστό της κοινωνίας μας. Αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Σε ερώτηση σχετικά με τον μεγάλο αριθμό θυμάτων καθημερινά στη χώρα μας από τις επιπλοκές της Covid-10 η κ. Βλαχογιάννη είναι κατηγορηματική: «Θα έχουμε θανάτους τη στιγμή που ακόμη η Δέλτα μας άφησε αρκετούς ακόμη διασωληνωμένους στις Μονάδες μας κι ένα ποσοστό από αυτούς στατιστικά δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει». 

Επίσης η Διευθύντρια ΜΕΘ δεν διστάζει να «ομολογήσει» πως όλα αυτά που καθημερινά αναφέρονται στα θύματα και τα κρούσματα τους ταλαιπωρεί ψυχικά. Και τονίζει «Ας δούμε λίγο φως. Ας δούμε ότι η Όμικρον που έχει εκτοπίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την Δέλτα δεν είναι τόσο σκληρή με τους ανθρώπους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν θύματα και από την Όμικρον».

Ασπίδα ο εμβολιασμός από τη βαριά νόσηση

Η κ. Βλαχογιάννη υπενθυμίζει στο e-farmako ότι «γνωρίζαμε πως οι κορωνοϊοί είναι ιοί που δεν τιθασεύονται εύκολα, δεν κάνουν ανοσία», ενώ αναφερόμενη στα εμβόλια υπογραμμίζει πως «εκείνο που φαίνεται σε μας τους Εντατικολόγους και είναι ξεκάθαρο έχει να κάνει με το ότι ο εμβολιασμός έχει προστατέψει σε πολύ βαθμό τον πληθυσμό κυρίως από την βαριά νόσηση. Όχι από το να κολλήσουν οποιοδήποτε στέλεχος»

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί καταθέτουν απόψεις πως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού οδηγεί ένα… κρύωμα. Η Διευθύντρια ΜΕΘ του «Άγιος Δημήτριος» δηλώνει απερίφραστα: «Ναι, για κάποιους η Όμικρον μπορεί να είναι ένα… κρυολόγημα. Όπως ήταν και η Δέλτα. Και κάποιοι ούτε καν αντιλήφθηκαν ότι νόσησαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν θύματα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται περιστατικά με Όμικρον στις ΜΕΘ του “Γεννηματάς” και του ΑΧΕΠΑ”. Και τι σημαίνει αυτό, ερωτάται για να απαντήσει λέγοντας: «Κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν την αντιμετωπίζουν τόσο εύκολα. Ας μην θεωρούμε πως όλα είναι τόσο απλά. Δεν είναι. Ας οχυρωθούμε κι ας προστατέψουμε και τους συνανθρώπους μας. Το λυπηρό είναι ότι πολλοί νέοι και πολλά άτομα που δεν έχουν συνοδά προβλήματα θα το περάσουν κι ίσως και να μην το καταλάβουν. Ωστόσο κινδυνεύουν να μολύνουν τον συνάνθρωπό μας που είναι ανοσοκατεσταλμένος, είναι αυτός που δεν μπορεί να χτίσει ανοσία, αφού το ανοσοποιητικό του σύστημα πάσχει. Αυτόν δεν τον σκέφτονται; Σε αυτόν θα μεταδώσουν τον ιό κι αυτός πιθανόν αν φύγει από τη ζωή».

Οι περιορισμοί, η κανονικότητα και το κουράγιο

«Σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να προχωρήσει, αφού κι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν υπάρχουν άλλες αντοχές», επισημαίνει στο e-farmako η κ. Βλαχογιάννη. Πάντως σύμφωνα με την ίδια θα πρέπει να δουν οι ειδικοί τα σημεία εκείνα που αφορούν τον συγχρωτισμό που οδηγούν σε περισσότερα κρούσματα. Και συμπληρώνει πως «από ότι φαίνεται η εξάπλωση και οι επιπτώσεις που είχαμε από τα Χριστούγεννα, πάει να σβήσει. Άρα από εδώ πέρα θα πρέπει σταδιακά να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Η απόγνωση από τη διαρκή μάχη αποτυπώνεται στα εξής λόγια της Διευθύντριας ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»: «Έχουμε κουραστεί. Ειλικρινά σας λέω δεν αντέχουμε άλλο, όλοι μας. Βλέπω όλους αυτούς που δίνουν τη μάχη μέσα στα κρούσματα δυο χρόνια τώρα. Λένε πως δεν αντέχουν άλλο την απομόνωση και τον φόβο Δεν αντέχουν. Ευτυχώς, κάποια περιστατικά πηγαίνουν καλά και εξέρχονται από τη ΜΕΘ… Αυτό μας δίνει κουράγιο και έτσι συνεχίζουμε…».