Ιός του Δυτικού Νείλου: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τι δείχνει η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σημαντική αύξηση καταγράφεται μέσα σε μια εβδομάδα στα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, αφού σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ΕΟΔΥ, ο αριθμός των μολύνσεων έφθασε πλέον τις  41 σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 16 νέα περιστατικά της λοίμωξης. Από τους 41 ασθενείς, οι 27 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Ειδικότερα, εκδήλωσαν:

  • Εγκεφαλίτιδα ή/και
  • Μηνιγγίτιδα ή/και
  • Οξεία χαλαρή παράλυση

Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 71 έτη. Ο νεότερος ήταν 38 ετών και ο γηραιότερος 85 ετών. Οι υπόλοιποι 14 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Από τα 41 άτομα που νόσησαν από ιό του Δυτικού Νείλου, μόνο τα έξι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους ασθενείς, συνολικά 19 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που συνεχίζοουν να νοσηλεύονται ανέρχονται σε 16. Ειδικότερα οι πέντε από αυτούς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ κι οι υπόλοιποι σε απλές κλίνες. Το σημαντικό επίσης που προκύπτει από την έκθεση είναι πως μέχρι τώρα  δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενή στη χώρα.

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει μικρός. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Επομένως ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.

Όσον αφορά τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα προσβολή του ΚΝΣ, ο ιός του Δυτικού Νείλου τα προκάλεσε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα καταγράφηκαν:

  • 22 κρούσματα στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 19 εξ αυτών ήταν περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ
  • 1 περιστατικό (με προσβολή του ΚΝΣ) στο Κιλκίς
  • 3 περιστατικά στην Πέλλα (το 1 με προσβολή του ΚΝΣ)
  •  9 περιστατικά στην Ημαθία (τα 3 με προσβολή του ΚΝΣ)
  • 3 περιστατικά στην Χαλκιδική  (τα 2 με προσβολή του ΚΝΣ)
  • 1 περιστατικό (με προσβολή του ΚΝΣ) στη Θεσσαλία

Υπό διερεύνηση, εξ άλλου, βρίσκονται ακόμα δύο (2) περιστατικά, τα οποία όμως δεν έχουν προσβολή του ΚΝΣ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει και άλλα κρούσματα στη χώρα μας το ερχόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως έως τις 3 Αυγούστου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει κρούσματα επίσης στην Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.