Καθηγητής Μπένος: Συνηθίσαμε στη… θανατολογία και μέτρα δεν παίρνουμε

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Το επόμενο 20ήμερο θα είναι η κατάσταση τραγική. Εάν δείτε τον αριθμό των θυμάτων, οι θάνατοι αυξάνονται. Κι είναι λογικό. Τα λύματα στις πόλεις δείχνουν την κατάσταση για 15 με 20 ημέρες μπροστά μας. Πολλοί, παρακολουθώντας τη σχετική σταθεροποίηση στα λύματα αισιοδοξούν, αλλά είναι μια κατάσταση που δεν την ξέρουμε.  Θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους, τα νοσοκομεία θα είναι γεμάτα», επισημαίνει στο e-farmako o Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Ο κ. Μπένος υπογραμμίζει πως «τώρα πλέον δεν σοκαριζόμαστε, δυστυχώς. Τώρα, στο 4ο κύμα που ολοκληρώνεται, έχουμε περισσότερους θανάτους από το κάθε άλλο προηγούμενο κύμα. 90 θάνατοι είναι λίγοι; Έχουμε συνηθίσει στην… θανατολογία».

Η Όμικρον διαπερνά εκρηκτικά τον πληθυσμό

Αναφερόμενος στη σχέση κρουσμάτων και νοσηλειών των δύο τελευταίων παραλλαγών του κορωνοϊού ο Καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ σημειώνει ότι «πολλοί επισημαίνουν -κι έτσι φαίνεται- πως με την Όμικρον έχουμε ελαφρύτερες νοσηλείες. Η Όμικρον εκρηκτικά διασπείρει τον πληθυσμό και είναι μολυσματική, που σημαίνει πως έχουμε χιλιάδες, πολύ περισσότερα κρούσματα από τη Δέλτα και το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν είναι μικρότερο. Ωστόσο, εάν είναι χιλιάδες τα κρούσματα, αυτό σημαίνει πως θα “δώσουν” αντίστοιχα και πολλά περισσότερα κρούσματα νοσηλειών από ό,τι η Δέλτα και πιθανόν και θανάτους».

Η ταχύτητα του ιού ευνοεί μεταλλάξεις

Ανήσυχος δηλώνει ο κ. Μπένος και από την ταχύτατη διάδοση του ιού, αφού, όπως σημειώνει, «η δημιουργία των νέων στελεχών, των μεταλλάξεων, ευνοείται από την ταχύτατη διάδοση του ιού. Αυτό συμβαίνει αυτήν την στιγμή και στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο». Και προσθέτει: «Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά φοβάμαι ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί ένα νέο στέλεχος. Μετά το Όμικρον, Π, Ρ, Σ, Τ, όποιο θέλετε, το οποίο βέβαια δεν ξέρουμε επίσης εάν θα είναι χειρότερο ή καλύτερο. Δεν είναι αυτονόητο ότι θα είναι καλύτερο, όπως λένε κάποιοι».

Δεν την πήραμε σοβαρά την πανδημία

Με αφορμή των απολογισμό των δύο χρόνων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του νέου κορωνοϊού ο Καθηγητής του ΑΠΘ υπογραμμίζει:  «Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε, κι εδώ και στο εξωτερικό, να πάρουμε στα σοβαρά την πανδημία. Γιατί εάν από την πρώτη μέρα που είχαμε το εμβόλιο, που είναι πάρα πολύ καλή τεχνολογική κι επιστημονική εξέλιξη, το είχαμε δώσει σε όλον τον πληθυσμό της γης, δεν θα είχαμε ούτε την Δέλτα, που αναπτύχθηκε στην Ινδία, ούτε την Όμικρον από την Αφρική ούτε τα άλλα στελέχη που πιθανόν να έρχονται. Η εξήγηση είναι πως όσο περισσότερος είναι ο εμβολιασμένος πληθυσμός, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αναπτυχθεί ο ιός.

Οι ανεμβολίαστοι, η αντιφατικότητα

Σχετικά με το ποσοστό των ανεμβολίαστων, ο κ. Μπένος υποστηρίζει πως «είναι και μια απόρροια της αντιφατικότητας από την αρχή. Το κίνημα αυτών που αμφισβητούν τον ιό και τα εμβόλια “φούντωσε” από τις αντιφατικές πληροφορίες που του δίνονταν από τα υπεύθυνα στόματα. Του τύπου δηλ. “όχι δεν έχουμε πρόβλημα”,  “δεν χρειάζονται μάσκες” και “μετά χρειάζονται μάσκες”. Οι αντιφάσεις δίνουν χώρο στον ανορθολογισμό».

Σπίτι-σπίτι η ενημέρωση

Όταν ερωτάται ποια κατά την κρίση του θα ήταν η ενδεδειγμένη οδός για το ζήτημα, ο Καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση. Πρέπει να πάμε σπίτι σπίτι σε όλον πληθυσμό και να τον ενημερώσουμε αναλυτικά. Κι αυτό μπορεί να γίνει από ανθρώπους που τους έχουν εμπιστοσύνη. Δηλ. τους επαγγελματίες υγείας, αυτούς οι οποίοι δουλεύουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Υπάρχει πλεόνασμα υπερπληροφόρησης και παραπληροφόρησης, αλλά υπάρχει και έλλειμμα ενημέρωσης. Κι αυτό το μήνυμα θα μπορούσε κάποιος να το καταλάβει, όταν γίνεται σε συνθήκες εμπιστοσύνης. Εάν για παράδειγμα είναι ο γιατρός του, αυτός που έχει περιποιηθεί το παιδί του, την οικογένειά του κ.τ.λ., δηλ. είναι ο άνθρωπός του».

Ενίσχυση ουσιαστική του ΕΣΥ

Ωστόσο, όπως επισημαίνει κατηγορηματικά ο κ. Μπένος, η ακολουθούμενη διαδρομή εν προκειμένω είναι αντίστροφη. Όπως λέει, «εδώ, αντί να δοθεί βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από το Υπουργείο Υγείας και να δημιουργηθούν καινούργιες δομές, να προσλάβει προσωπικό, γίνεται το ανάποδο. Παίρνουν προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας και το τοποθετούν είτε στα εμβολιαστικά κέντρα είτε και μέσα στα νοσοκομεία, για να βοηθήσουν κι εκεί στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης. Ακόμη και σχετικά με το θέμα της επίταξης των γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, βλέπουμε πως αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού χρειάζεται να εκπαιδευτεί αυτός κόσμος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Χρειάζονται γενναία μέτρα κι όχι απλώς επικοινωνιακά. Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ ουσιαστική, επί δύο χρόνια το λέμε και δεν γίνεται».

Αναφορικά με τα μέτρα στα πανεπιστήμια ο κ. Μπένος επισημαίνει την ανάγκη πολλών μαζικών και δωρεάν τεστ, να αναζητηθούν χώροι -για παράδειγμα εκτάκτως στη ΔΕΘ- για τη διεξαγωγή της εξεταστικής, αλλά και περισσότερα λεωφορεία με πλαφόν επιβατών, αφού κατά κύριο λόγο εκεί είναι και οι μαζικότεροι χώροι συγχρωτισμού και ανάπτυξης του ιού.