Κιουμής στο e-farmako: Πάνω από 100 οι προσπάθειες για νέα εμβόλια – Τον Οκτώβριο θα έχουμε πιο αποτελεσματικά

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Πιστεύω ότι θα έχουμε εμβόλια τον Οκτώβριο που θα είναι σαφέστατα πιο αποτελεσματικά και πιο μεγάλης διάρκειας από τα υπάρχοντα. Αυτό όμως όσο ακόμα δεν είναι επίσημο στα χέρια μας, μας αφήνει ένα ερωτηματικό», αναφέρει ο Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ.

Μιλώντας στο e-farmako ο κ. Κιουμής προσθέτει πως τα εμβόλια αυτά «μπορεί να μην είναι κατ΄ ανάγκη με τεχνολογία mRNA, όπως μάθαμε μέχρι τώρα, αλλά ίσως άλλων τεχνολογιών και υπάρχουν πολλές».

Παγκόσμιο ράλι της φαρμακοβιομηχανίας

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο ράλι της φαρμακοβιομηχανίας ο Καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει πως «υπάρχει ένας οργασμός έρευνας και πειραματικής τουλάχιστον παραγωγής εμβολίων για τον κορωνοϊό που θα είναι και ενδεχομένως επικαιροποιημένα, πολυδύναμα και το ζητούμενο είναι να προσφέρουν και μακράς διάρκειας ανοσία. Υπάρχουν πάρα πολλά εμβόλια αυτή την στιγμή. Ξπερνούν τις 100 οι προσπάθειες εμβολίων που γίνονται από μικρές και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες».

Όταν ερωτάται για τον παραλληλισμό που τίθεται από πολλούς περί των εμβολίων για τον κορωνοϊό και τη γρίπη ο κ. Κιουμής τονίζει: «Νομίζω ότι θα έχουμε στα χέρια μας ένα όπλο που θα μας βοηθά να ξεπερνούμε τον κίνδυνο του κορωνοϊού, όπως περίπου μας βοηθά να ξεπερνούμε τον κίνδυνο της γρίπης με το αντίστοιχο εμβόλιο. Σκεφτείτε πως για μεν τον κορωνοϊό διαθέτουμε μια παλέτα εμβολίων υψηλής αποτελεσματικότητας, ενώ για τη γρίπη, παρά το γεγονός ότι εμβολιαζόμαστε ξέρουμε πως το εμβόλιο είναι μικρής αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, στην κλίμακα που η γρίπη εισβάλλει στον πληθυσμό και προκαλεί κρούσματα, ακόμη και ένα εμβόλιο χαμηλότερης αποτελεσματικότητας σώζει πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές». 

Σχετικά με την επόμενη φάση της πανδημίας ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας υποστηρίζει πως «ο Σεπτέμβριος δεν θα είναι ο κρίσιμος μήνας αλλά από τον Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να σκεφτόμαστε, να βλέπουμε και να παρατηρούμε πως εξελίσσεται το επόμενο κύμα της πανδημίας που όλοι ελπίζουμε να είναι ένα ήπιο, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι θα είναι κάπως έτσι. Εκτός κι αν ο ιός αποφασίσει να μας εκπλήξει γι΄ άλλη μια φορά, κάνοντας μια μετάλλαξη που δημιουργεί προβλήματα…». Μάλιστα ο ίδιος συμπληρώνει: «Δεν συνηθίζω να γίνομαι μάντης κακών, πιστεύω όμως να μπορούμε να πάμε σε μια πιο ήπια κατάσταση και να προχωρήσουμε σε έναν εμβολιασμό που θα είναι πλέον πιο επικαιροποιημένος και το ευκταίο θα είναι και μεγαλύτερης διάρκειας στην ανοσία που θα προσφέρει. Έτσι θα λέμε πως συμβιώνουμε σε μια κατάσταση με τον ιό, που δεν μας δημιουργεί σοκ και δέος, αλλά είναι διαχειρίσιμη».

«Ούτε να θεοποιήσουμε ούτε να δαιμονοποιήσουμε τη μάσκα»

Με αφορμή την ουσιαστική κατάργηση της χρήσης μάσκας στα αεροδρόμια και πτήσεις στην ΕΕ που άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα, ο κ. Κιουμής επισημαίνει στο e-farmako πως «ακόμη κι εάν υπάρχει ακόμη μια επιφύλαξη για τη χρήση της μάσκας, σε κάποιους χώρους συνωστισμού, όπου εξακολουθεί να υπάρχει η σύσταση για τα άτομα, τουλάχιστον που είναι ευαίσθητα και κινδυνεύουν εάν νοσήσουν και μάλιστα βαριά, να φορούν τις μάσκες».

Κατηγορηματικά ωστόσο ο κ. Κιουμής αναφέρει πως «δεν μπορεί κανείς να ζητάει από τον πληθυσμό να φορά τις μάσκες στην υπόλοιπη ζωή του. Φτάνουμε στα 2,5 χρόνια που μάθαμε να ζούμε με τις μάσκες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι λύσεις πρέπει να υπάρξουν και θα έρθουν τη στιγμή που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που ξέρουμε ποια είναι σήμερα.Υπολογίστε επίσης, την Όμικρον και τις παραλλαγές της όπου ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Επίσης να γνωρίζουμε πως οι μάσκες, στα αρχικά στάδια της πανδημίας είχαν έναν πρωταρχικό ρόλο, αφού ο ιός μεταδίδονταν πιο δύσκολα. Το θέμα δεν είναι ούτε να θεοποιήσουμε ούτε να δαιμονοποιήσουμε τη μάσκα».

Το ανοσοποιητικό, τα ΜΜΕ και ποιοι να προσέχουν

Πάντως ο Καθηγητής Κιουμής καταλήγοντας επισημαίνει πως «εάν ο κορωνοϊός ήταν μια νόσος που περνούσε σαν το απλό κρυολόγημα, τότε δεν θα μιλούσαμε ούτε για μάσκες στα λεωφορεία, στα ΜΜΜ, ούτε στα αεροδρόμια. Εάν όμως φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο και δεν απέχουμε πολύ από αυτό, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεται κάποιος πως εάν μπω στο λεωφορείο θα κολλήσω τον κορωνοϊό; Η απάντηση είναι απλή: ε, και;Αυτό βέβαια αφορά αυτούς που έχουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα υγιές, νέο και είναι προστατευμένοι με το εμβόλιο. Αυτοί όμως που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν είναι νέοι ή έχουν σημαντικές συννοσηρότητες, δυστυχώς θα πρέπει να εξακολουθούν να προσέχουν».