Κώτσης: Να μην την πάθουμε όπως με τη Δέλτα, καραντίνα και PCR για τους ερχόμενους από το εξωτερικό

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Υποχρεωτικό πρόσφατο PCR και καραντίνα για όλους όσοι θα έρθουν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα από κυρίως από την Αγγλία και τις Κάτω Χώρες λόγω της Όμικρον, προτείνει ο Βασίλης Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και Διευθυντής Κλινικής Παθολογίας – Covid-19 του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, για να μην πάθουμε, όπως είπε, ότι έγινε με τη Δέλτα.

Μιλώντας στο  e-farmako o κ. Κώτσης είπε πως «η Όμικρον θα μας έρθει από την Ευρώπη όπου εμφανίστηκε ήδη σε πολλές χώρες, καθώς είναι περιορισμένες οι επαφές μας με την Αφρική, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά με τη μετάλλαξη Δέλτα. Το επόμενο διάστημα επειδή πολλοί θα ταξιδέψουν προς την Ελλάδα θα μας φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος, εάν δεν έχει έρθει ήδη. Δεν έχουμε κάποια δεδομένα ακόμη, αλλά είναι πολύ πιθανόν».

Όπως εξήγησε «πρέπει να γίνει κάτι σε επίπεδο ταξιδιωτικών οδηγιών. Νομίζω ότι ο ΕΟΔΥ πρέπει να λάβει γρήγορα αποφάσεις και όσοι έρχονται από αυτές τις χώρες ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πρόσφατο PCR και να παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα σε καραντίνα, για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε για τη Δέλτα». Σύμφωνα με τον ίδιο «αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όλοι οι φοιτητές, οι συγγενείς μας μας που θα έρθουν από χώρες της Ευρώπης, θα φέρουν τον ιό, όπως έγινε με την μετάλλαξη Δέλτα».

Για την Όμικρον επισήμανε ο Καθηγητής του ΑΠΘ πως «θα χρειαστούμε τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να δούμε ακριβώς το τι θα γίνει, δηλ. τι θα γίνει με τα εμβόλια και το τι θα γίνει με τη νέα παραλλαγή. Σίγουρα όμως πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα».

Ωστόσο η μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται στα νοσοκομεία απέναντι στη Δέλτα που έχει επιακρατήσει σε όλη την επικράτεια. Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Κώτσης τόνισε πως «όταν έχουμε 7 κλινικές ανοιχτές για ασθενείς Covid αυτή τη στιγμή στο “Παπαγεωργίου”, δηλ. μιλάμε για πάνω από 200 ασθενείς κι έχουμε άλλους 15 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, είμαστε σε κατάσταση υπερ-επείγοντος…».

Σχετικά με το εάν η παροχή οξυγόνου είναι η πρέπουσα ο κ. Κώτσης υπογράμμισε πως «όταν οι ανάγκες σε ένα νοσοκομείο ξεπεράσουν κάποια συγκεκριμένα όρια, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα. Στο δικό μας νοσοκομείο, το “Παπαγεωργίου”, μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο τέτοιο πρόβλημα, γιατί είναι και πιο καινούργιο και ίσως οι συνθήκες είναι καλύτερες. Όταν όμως όλοι οι ασθενείς χρειάζονται διπλές παροχές οξυγόνου για να μπορέσουν αν οξυγονωθούνε , κάποια στιγμή το σύστημα θα έχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση και η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου μας γι΄ αυτό». Και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε πως όταν χρειαζόμασταν, πριν από για παράδειγμα πέντε χρόνια, οξυγόνο για 50 το πολύ ασθενείς  και τώρα χρειαζόμαστε για 500. Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο lockdown ο Καθηγητής ΑΠΘ είπε: «Αν φτάσουμε στο σημείο να δούμε ασθενείς να νοσηλεύονται στους διαδρόμους χωρίς οξυγόνο, θα πούμε φτάσαμε στο απροχώρητο, και αναγκαστικά χωρίς να το θέλουμε τότε θα πάμε σε lockdown. Νομίζω όμως πως μέχρι στιγμής με δυσκολίες η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Αυτή στιγμή διανύουμε μια κατάσταση που προσωπικά όσα χρόνια εγώ είμαι στο χώρο της υγείας δεν την έχω ξαναβιώσει. Όπως και να έχει το πράγμα προσπαθούμε να το κρατήσουμε το πράγμα μέχρι εκεί που μπορούμε. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει οι γιατροί προσπαθούν αυτή τη στιγμή να κάνουν το καλύτερο δυνατόν με τις υπάρχουσες συνθήκες. Να είναι σίγουροι».

Ο κ. Κώτσης έδωσε και ξεκάθαρες συμβουλές: «Αυτό που πρέπει ο κόσμος είναι να φροντίσει τον εαυτό του: να εμβολιαστεί, να μην ακούει πράγματα που δεν είναι πραγματικά, η επιστήμη είναι εδώ για να βοηθήσει τον κόσμο να ζήσει παραπάνω, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να καταλάβουν ότι κινδυνεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και οι εμβολιασμένοι που πλησιάζουν κοντά στους έξι μήνες να προσέχουν πάρα πολύ, και να κάνουν την ενισχυτική δόση για να είμαστε ασφαλείς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παράλληλα πρέπει να τηρούνται και να εντατικοποιηθούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας, με τη χρήση μάσκας όπως το είδαμε τα προηγούμενα χρονικά διαστήματα, οπωσδήποτε στους κλειστούς χώρους».