Κώτσης στο e-farmako: Προσοχή στην ενδοοικογενειακή διασπορά για τα άτομα μεγάλης ηλικίας – Επιτακτική η 4η δόση 

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Η κατάσταση αυτήν την ώρα στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη με την Όμικρον, ωστόσο ο κορωνοϊός δεν παύει να μας εκπλήσσει κι αυτή είναι η ανησυχία μας για το μέλλον, επισημαίνει ο Βασίλης Κώτσης ενώ τονίζει πως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή για να προστατεύουμε τα άτομα μεγάλης ηλικίας αλλά και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο e-farmako o Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημικής Παθολογικής Κλινικής και Covid-19 στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εκτιμά πως είναι επιτακτική η ανάγκη για την πραγματοποίηση της 4ης δόσης του εμβολίου για τις μεγάλες ηλικίες πάνω από τα 60-65 έτη και για τα άτομα με πολλαπλά προβλήματα υγείας, αφού έχει αποδειχτεί, όπως λέει, ότι έτσι θα αποφύγουμε τις βαριές νοσήσεις.

Η επιβάρυνση από προϋπάρχουσες καταστάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Κώτση «τα δεδομένα μας δείχνουν ότι έχουμε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού κι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάλι νοσεί. Επίσης αντιλαμβανόμαστε πως σε μια οικογένεια είναι πολύ πιθανόν κάποιος να νοσήσει και να μεταδώσει τον ιό σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Σημειώστε όμως πως αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι κι αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλοί από αυτούς λόγω και των προϋπαρχουσών καταστάσεων στην υγεία τους, όπως είναι η νεφρική ή η καρδιακή ανεπάρκεια ή κάποιο έμφραγμα, μπορεί να καταλήξουν τελικά εξαιτίας του συνδυασμού των νοσημάτων με τον κορωνοϊό».

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής του ΑΠΘ «το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων που καταλήγουν είναι άνω των 70 ετών και κάποιοι πάνω από τα 80. Σκεφτείτε πως οι ηλικιωμένοι όταν κάνουν μία οποιαδήποτε λοίμωξη, ειδικά σε συνθήκες καλοκαιριού, μπορούν αφυδατωθούν πολύ εύκολα και να οδηγηθούν ακόμη και στο θάνατο σε σχέση με πιο νεαρά άτομα. Δηλ. μπορεί πιο εύκολα να απορυθμιστεί ο οργανισμός τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πεθαίνουν από τον κορωνοϊό αλλά με τον κορωνοϊό. Έτσι η λοίμωξη του κορωνοϊού τους κάνει ακόμη περισσότερο ευάλωτους. Άρα πρέπει να προσέξουμε και μην εκθέσουμε στον ιό σε αυτά τα άτομα, αφού αυτό γίνεται κυρίως ενδοοικογενειακά».

Ήπια η νόσος, μεγαλύτερη η διασπορά

Ο κ. Κώτσης τονίζει στο e-farmako πως για τον πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο κι η ηπιότητα της νόσου σε αυτήν τη φάση, αφού όπως λέει «μπορεί να περάσει κανείς τη νόσο ευκολότερα, ειδικά στις μικρές ηλικίες, όπως με έναν πονόλαιμο και να μην καταλάβει τίποτα. Βέβαια με 

τον τρόπο αυτό μεταδίδεται και πιο εύκολα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού». Και προσθέτει: «Αυτό όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομείο. Αυτοί κυρίως είναι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας». Εξάλλου όπως σημειώνει «σίγουρα οι νοσήσεις είναι πολύ περισσότερες με την Όμικρον από αυτές που δηλώνονται, καθώς είναι πολλοί αυτοί που δεν ενδιαφέρονται να δηλώσουν τα θετικά τεστ για πολλούς λόγους, ίσως κι επαγγελματικούς. Το βρίσκει με self test αλλά δεν δηλώνει επίσημα στο σύστημα τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, αλλά είναι βέβαιο πως είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά της Covid-19».

«Δεν νομίζω πως θα γίνει εκρηκτικό το πρόβλημα στα νοσοκομεία…»

Αναφορικά με τις νοσηλείες ο Καθηγητής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημικής Παθολογικής Κλινικής και Covid-19 στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» τονίζει ότι «δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα η σημερινή κατάσταση σήμερα των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Η αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται κλίνες στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο εύκολο να την διαχειριστούμε. Αρκεί βέβαια να μην γίνει εκρηκτικό το πρόβλημα και δεν νομίζω πως θα γίνει». Κι όπως σημειώνει «η Όμικρον είναι μια μετάλλαξη πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε έχει νοσήσει είτε έχει ανοσία λόγω του προηγούμενου εμβολιασμού. Άρα μια σημαντική μερίδα το πληθυσμού θα την περάσει ήπια ή ασυμπτωματικά. Δεν νομίζω πως τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή τα νοσοκομεία».  Και συμπληρώνει: «Πριν από λίγες μέρες είχαμε άτομα που νοσηλεύαμε στο νοσοκομείο από νεαρότερες ηλικίες, αλλά και αρκετά παιδιά, από μηδέν έως 12 ετών με κορωνοϊό, ειδικά το προηγούμενο 15νηθήμερο. Τώρα μειώθηκε αυτός ο αριθμός».

Μεγάλος ο αριθμός των νεκρών – Η εξήγηση δεν είναι μονοδιάστατη

Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ ο κ. Κώτσης αναφέρει πως «δυστυχώς ο αριθμός των 50 νεκρών την ημέρα είναι σίγουρα πολύ μεγάλος. Όμως είναι ορισμένα πράγματα που δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε μόνον με αριθμούς. Πολλοί από αυτούς δυστυχώς θα έφευγαν από τη ζωή λόγω των άλλων ζητημάτων που αντιμετώπιζαν ή και λόγω της μεγάλης ηλικίας. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα έφευγαν από τη ζωή από μια λοίμωξη μέσα στο καλοκαίρι. Τώρα όμως τυχαίνει να είναι ο κορωνοϊός και είναι περισσότεροι οι νεκροί, ωστόσο όμως εκτιμώ δεν είναι πολύ παραπάνω».

Σταθεροποιείται το κύμα – Φόβος από μια ενδεχόμενη νέα παραλλαγή

Καταλήγοντας ο Καθηγητής Κώτσης για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα υποστηρίζει πως η εκτίμηση είναι «ότι σταθεροποιείται το πανδημικό κύμα που διανύουμε τώρα και θα φθίνει σιγά σιγά καθώς οδεύουμε προς τον Σεπτέμβριο. Εκτιμώ πως δεν θα έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Φοβόμαστε πάντα μήπως ο ιός μπορέσει και μας προλάβει και δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή που θα είναι πιο νοσογόνος από αυτές που έχουμε αυτή τη στιγμή».