Μανωλόπουλος στο e-farmako: Γιατί περιμένουν ΕΕ και ΗΠΑ το επικαιροποιημένο εμβόλιο – Τι μας δείχνει η έγκριση της Βρετανίας 

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Σε πρώτη ανάγνωση προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί δεν ακολουθούν κι άλλες χώρες την απόφαση της Βρετανίας στην έγκριση του διδύναμου εμβολίου της Moderna που αντιμετωπίζει την Όμικρον. Σε δεύτερη εξέταση όμως η απάντηση μάλλον είναι πιο απλή: στα στελέχη της Όμικρον που κυριαρχούν πλέον στις περισσότερες χώρες, δηλ. στα BA4 και 5.

Κι αυτό γιατί, οι έρευνες, έστω και μικρές, δείχνουν πως το ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο από τον Βρετανικό Οργανισμό MHRA, φρενάρει την αρχική Όμικρον, που από ότι φαίνεται έχουμε πια ξεμπερδέψει, ενώ τα παραπάνω στελέχη είναι μέχρι τώρα εκτός πεδιάς.

Μιλώντας στο e-farmako o Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αποκωδικοποιεί την απόφαση του Λονδίνου κι εξηγεί τη στάση των υπολοίπων χωρών. Όπως λέει το νέο εμβόλιο της Moderna περιλαμβάνει και το κλασικό mRNA που κυκλοφόρησε από την αρχή κι ένα νέο στέλεχος για την Όμικρον,  «ουσιαστικά όμως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα δεδομένου ότι οι Βρετανοί ενέκριναν ένα εμβόλιο που είχε σχεδιαστεί για την Όμικρον του Δεκεμβρίου. Τώρα όμως ξέρουμε πως έχει αντικατασταθεί από τα στέλεχη ΒΑ4 και ΒΑ5,  ιδιαίτερα από το δεύτερο που έχει επικρατήσει. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι περισσότερες χώρες έχουν αποφασίσει να περιμένουν για το εμβόλιο που σχεδιάζει και η Moderna και η Pfizer για αυτήν τη νέα παραλλαγή».

«Δεν νομίζω πως θα το κάνουν άλλες χώρες…»

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ «προφανώς το νέο εμβόλιο έχει κριθεί από κάποιες έστω μικρές μελέτες πως κάνει για την παραγωγή αντισωμάτων κι οι Βρετανοί το εγκρίνουν θεωρώντας πως πιθανόν παρέχει ένα παραπάνω όφελος για το αρχικό στέλεχος της Όμικρον. Χειρότερο πάντως δεν θα είναι.  Δεν νομίζω πως θα το κάνουν άλλες χώρες». Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μια κίνηση της Βρετανίας που δεν ξέρουμε εάν θα έχει κάποιο όφελος. Γενικώς όμως εάν κρίνουμε από προηγούμενες κινήσεις που έχει κάνει σε σχέση με άλλους, θα λέγαμε τους “έχουν βγει”.

Στην άλλη μεριά της… όχθης αναφορικά με την αντιμετώπισης της πανδημίας και τα νέα εμβόλια τοποθετούνται τόσο η ΕΕ όσο κι οι ΗΠΑ. Ο κ. Μανωλόπουλος διευκρινίζει στο e-farmako ότι «περιμένουν τα δεδομένα στα τέλη ή ακόμη και τα μέσα Οκτωβρίου για το νέο εμβόλιο, προσαρμοσμένο για τις νέες μεταλλάξεις, να εγκριθεί τότε και να διανεμηθεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Νομίζω μέσα στο Νοέμβριο ή τέλος πάντων μέχρι το τέλος της χρονιάς να το έχουμε κι εδώ».

H στάση αναμονής των ΗΠΑ

Και προσθέτει πως δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι Αμερικάνοι κινήθηκαν διαφορετικά. Όπως σημειώνει «πριν από μερικές εβδομάδες, ανακοίνωσαν πως περιμένουν την εξελιγμένη μορφή που θα έχουν τα εμβόλια και θα περιλαμβάνουν την ΒΑ4 και 5 της Όμικρον, προτρέποντας μάλιστα τις εταιρίες να ολοκληρώσουν γρήγορα τις μελέτες γι΄ αυτό το εμβόλιο. Άρα είπαν, θα περιμένουμε το εμβόλιο που θα πιάνει το στέλεχος που κυριαρχεί τώρα κι όχι αυτό το εμβόλιο που είναι ήδη έτοιμο. Οι Βρετανοί προχώρησαν στην έγκριση του έτοιμου εμβολίου, αλλά προφανώς θα εγκρίνουν και το επόμενο. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση.Εν κατακλείδι δεν ξέρω εάν έχει και νόημα να το εγκρίνουν».

«Είναι ζητούμενο», επισημαίνει ο κ. Μανωλόπουλος,  «εάν έχει νόημα αυτό το βήμα που κάνουν οι Βρετανοί κι εάν έχει πρόσθετο όφελος, δηλ. το να εγκρίνουν ένα εμβόλιο για την αρχική μορφή της Όμικρον, αφού έχει εξαλειφθεί κι αντικατασταθεί από την 5. Θα ήταν λάθος το να λέμε σήμερα γιατί δεν το εγκρίνουμε κι εμείς».

Η Ελλάδα, η ΕΕ οι ΗΠΑ και γιατί το λέει κι ο FDA

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο e-farmako ο Καθηγητής «Λογικά η ΕΕ θα κινηθεί όπως η Αμερική. Κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα εναρμονιζόμενη και με τις άλλες χώρες της ΕΕ θα περιμένει τη νέα έκδοση του εμβολίου που θα αφορά το στέλεχος ΒΑ5 της Όμικρον. Δεν κάνουμε αυτό που κάνουν οι Άγγλοι όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί το λέει κι ο FDA».

Να μην περιμένουν το νέο εμβόλιο – Άμεσα η 4η δόση

Σχετικά με τη φάση της πανδημίας στη χώρα μας και με βάση τα δεδομένα που γνωστοποιεί ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μανωλόπουλοι «είναι σίγουρο πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό». Μάλιστα, αποσαφηνεί: «Πρέπει να τονίσουμε πως ο χρόνος περνά. Τα άτομα που έχουν κάνει την τρίτη δόση -οι πρώτοι που έκαναν τη δόση ήταν τον Οκτώβριο- σιγά σιγά πάνε να συμπληρώσουν έναν χρόνο. Θα πρέπει ακόμη κι αυτοί που είναι κάτω των 60 ετών, τώρα να σκέφτονται μέσα στο Σεπτέμβριο να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση. Σίγουρα δεν θα συνιστούσα να περιμένουν το νέο εμβόλιο, αφού ίσως φτάσουμε και στον Δεκέμβριο για να το έχουμε διαθέσιμο εδώ στην Ελλάδα».

Ψήφος εμπιστοσύνης στα mRNA η επένδυση της Moderna στην Αυστραλία 

Λίγα 24ωρα νωρίτερα έγινε γνωστό πως δημιουργείται ένα εργοστάσιο παραγωγής της Moderna για εμβόλια mRNA προκειμένου να  καλύψει το νότιο ημισφαίριο. Όπως εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος «είναι μια επένδυση της εταιρίας κι από ότι αντιλαμβάνομαι με μεγάλη υποστήριξη της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Ουσιαστικά θέλουν οι Αυστραλοί να αυτονομηθούν και να έχουν δική τους παραγωγή ώστε να μην εξαρτώνται από τι θα στείλουν η Ευρώπη κι οι ΗΠΑ και τα εργοστάσια τους. Σίγουρα πάντως δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία για τα  mRNA εμβόλια, αλλά και για το μέλλον, αφού όλοι περιμένουν βάσης αυτής να παραχθούν εμβόλια και φάρμακα και για άλλες παθήσεις  και ιούς – και για τον κορωνοϊό αλλά και για τα υπόλοιπα-  καθώς πρόκειται για μια μεγάλη και μακροχρόνια επένδυση.  Νομίζω είναι μια κατεύθυνση της Αυστραλίας που πρέπει να τη δει κι η Ευρώπη ακόμη πιο σοβαρά».