Μανωλόπουλος στο e-farmako: Προληπτική η παραγγελία της ΕΕ για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων – Εδώ δεν έχουμε πρόβλημα

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Προληπτική είναι όλη η ενέργεια της παραγγελίας των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων από την ΕΕ. Δεν έχει καμιά σχέση η κατάσταση με τον κορωνοϊό», επισημαίνει ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και όπως αναφέρει, το Imvanex θα λειτουργήσει, εάν χρειαστεί, αποτελεσματικά.

Μιλώντας στο e-farmako σημειώνει πως «πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο μετάδοσης που έχει να κάνει με την πολύ κοντινή επαφή ή σεξουαλική και με μεγάλα σταγονίδια του μολυσμένου ατόμου. Άρα, είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθεί ευρέως».

Όπως εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος μας απασχολεί η ευλογιά των πιθήκων εδώ και μερικούς μήνες, αλλά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα και ενώ υπήρξαν λίγες περιπτώσεις, αυτές αυτοϊάθηκαν.

. 

Από το 2013 στις 109.000 δόσεις του σήμερα

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως «η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κρούσματα εάν υπάρχουν σε όλες τις χώρες με την έγκριση του εμβολίου Imvanex της  Bavarian Nordic. Σας θυμίζω πως είχε εγκριθεί από την ΕΕ το 2013 για την ευλογιά. Τώρα έχουμε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) κι έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγοράσει 109.000 δόσεις κι επισήμως να μπορεί να τα μοιράζει στις χώρες. Ήδη οι πρώτες παραγγελίες έχουν παραδοθεί σε κάποιες χώρες που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και περισσότερα περιστατικά, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο κι η Γερμανία».

Η έγκριση περιλαμβάνει και την παρακολούθηση

Σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο όπως επισημαίνει στο e-farmako o Καθηγητής Φαρμακολογίας  «είχε εγκριθεί το 2013 για την ευλογιά με βάση πειράματα σε πιθήκους κι ανώτερα θηλαστικά. Τώρα αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και στην ευλογιά των πιθήκων και πάνω σε αυτή τη βάση εγκρίθηκε». Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει πως επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν δεδομένα, «η έγκριση που δόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την περασμένη Παρασκευή απαιτεί και την παρακολούθηση αυτών που το λαμβάνουν για να συγκεντρωθούν και τα στοιχεία για τη δράση του. Όλες οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι ότι θα είναι σχετικά αποτελεσματικό».

Η ευλογιά είχε εξαλειφθεί τη δεκαετία του ’70 – Θα δουλέψει το εμβόλιο

 Αξιοσημείωτο επίσης είναι σύμφωνα με τον Καθηγητή Μανωλόπουλο πως σήμερα «μιλάμε για την ευλογιά που είχε εξαλειφθεί την δεκαετία του ’70, οπότε δεν υπάρχουν περιστατικά στην Ευρώπη για να το δοκιμάσει κανείς σε μια μελέτη. Τώρα μιλάμε για την ευλογιά των πιθήκων που προέκυψε πολύ πρόσφατα και δεν υπάρχουν περιστατικά για να συμπεριληφθούν σε μελέτη. Άρα εδώ δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε κάνει μελέτη σε ανθρώπους. Αυτό που έχουμε είναι ότι έχει δοκιμαστεί σε ανώτερα θηλαστικά, είναι ένα εμβόλιο που αντιμετωπίζει έναν πολύ παρόμοιο ιό που είναι της ευλογιάς των πιθήκων κι είναι πολύ αποτελεσματικό. Με αυτά τα στοιχεία κινούμαστε.  Πάντως είναι γενικώς αποδεκτό πως το εμβόλιο δουλεύει σε ανθρώπους. Έχει ήδη κριθεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά και στην Ευρώπη εγκρίθηκε με ομοφωνία από τον ΕΜΑ. Δεν ανησυχούμε ότι δεν θα δουλέψει το εμβόλιο σε ανθρώπους».

Η απόφαση της ΕΕ είναι να προετοιμαστούν όλες και γι΄ αυτό κάνει και μια γενική παραγγελία και θα μοιραστούν μετά τα εμβόλια με τον ίδιο αλγόριθμο που μοιράζονται για τον κορωνοϊό, τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Πώς θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο

Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου είναι κυρίως  για τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο και να προλάβουμε τη δική του νόσο ή να μειώσει το ιικό φορτίο εξηγεί στο e-farmako ο ίδιος και προσθέτει: «Επομένως δεν είναι για γενική χρήση του πληθυσμού, αλλά για τις στενές επαφές του ατόμου που είναι μολυσμένο κι ούτε θα γίνει προληπτικά τέτοιος εμβολιασμός γενικότερα στον πληθυσμό. Προληπτικά και με αποτελεσματικότητα περίπου στο 85% μπορεί το εμβόλιο να χορηγηθεί σε κάποιους που ταξιδεύουν συχνά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ώστε να μην μολυνθούν ή να μειώσει την ένταση της λοίμωξης. Εδώ όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο».