Ολιστική αντιμετώπιση απαιτεί το σύνδρομο Long Covid – Κέντρο Αναφοράς στον «Ευαγγελισμό»

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ως μια καινούργια οντότητα που απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση, πρέπει να αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Long Covid, με εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, όπως υπογραμμίστηκε στην παρουσίαση των δεδομένων λειτουργίας του Πρότυπου Διεπιστημονικού Κέντρου Αναφοράς για ασθενείς με Long Covid του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», που πραγματοποίησε το επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου της Α’ ΚΕΘ του νοσοκομείου. 

 

Μεταξύ των πολλών ομιλιών, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η κα Αναστασία Κοτανίδου (κάτω φωτό), Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Α’ ΚΕΘ ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «το σύνδρομο LΟNG COVID χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με μελέτες το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο LONG COVID, δηλαδή 1 στους 5 θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα».

 

O κ. Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του πρότυπου Διεπιστημονικού Κέντρου Αναφοράς ασθενών με Lοng Covid της Α’ ΚΕΘ και των δεδομένων που πλέον διαθέτει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων αναφοράς στη χώρα με στόχο την αντιμετώπιση του συνδρόμου καθώς αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Η κ. Παρασκευή Κατσαούνου (κάτω φωτό), Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνη για τις λοιμώξεις ως Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονικής Εταιρείας και συντονίστρια του Διεπιστημονικού Κέντρου Αναφοράς LONG COVID του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην αναγνώριση του Συνδρόμου Long Covid ως εμμένοντα ή εμφανιζόμενα συμπτώματα  12 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό και στη μετεξέλιξη του ιατρείου post covid της Α’ΚΕΘ σε διεπιστημονικό κέντρο αναφοράς Long Covid. «Ένα κέντρο που μοιάζει να έχει προβλέψει το πρόσφατο call for action του ΠΟΥ», είπε χαρακτηριστικά η κα Κατσαούνου.

Καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα (πάνω από 200) μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με COVID, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης. Επιπρόσθετα των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, ταχυκαρδίες και νευρολογικά συμπτώματα (δυσαυτονομία, γνωστικά ελλείμματα κλπ). Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι υποτροπιάζοντα και να εκλύονται μετά από στρες, αφυδάτωση, σωματική κόπωση.

«Πρώιμα εδώ και 14 μήνες, αναγνωρίζοντας και τις εξωπνευμονικές επιπτώσεις της νόσου και ανταποκρινόμενοι στις κλήσεις των ασθενών, διευρύναμε το post covid διεπιστημονικό ιατρείο σε μη νοσηλευθέντες ασθενείς που είχαν νοσήσει και την εξέταση των ασθενών πέρα από το αναπνευστικό σύστημα, δημιουργώντας ιατρική ομάδα με τους καρδιολόγους,  τους ενδοκρινολόγους και την ομάδα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης και σε συνεργασία με την ομάδα ασθενών Lοng Covid». «Τα αποτελέσματα της αρχικής μας προσέγγισης δημοσιεύτηκαν στο pubmed, δείχνοντας ότι οι Έλληνες ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους νοσηλευόμενους, τα οποία όμως υποτροπιάζουν» επισήμανε η κα. Κατσαούνου.

Επίσης ανέφερε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκε πλέον ένα διεπιστημονικό κέντρο με 16 ιατρούς και 12 επαγγελματίες υγείας, με τη συμμετοχή νευρολόγων, ψυχιάτρων, ΩΡΛ, δερματολόγων, νευροψυχολόγων, εργοφυσιολόγων και φυσιοθεραπευτών.

Απαντώντας η κα Κατσαούνου στο e-farmakoσχετικά με το πόσο ενήμεροι είναι για το σύνδρομο οι γενικοί ιατροί στην υπόλοιπη χώρα για τη στήριξη των ασθενών με long covid (έγκαιρη διάγνωση, παραπομπή στις κατάλληλες ιατρικές  ειδικότητες κλπ) καθώς δεν υπάρχουν πολλά οργανωμένα ιατρεία long covid στην περιφέρεια, εξήγησε ότι «όχι μόνο οι γενικοί γιατροί αλλά και οι συνάδελφοι σε άλλες ειδικότητες και γενικότερα όλοι οι γιατροί που παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και της πανδημίας ενημερώνονται διαρκώς, γίνονται σχετικά webinars και μέσα στους στόχους μας είναι την εμπειρία μας και τη γνώση που έχουμε αποκτήσει αυτά τα δύο χρόνια να την μοιραστούμε να την μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους συναδέλφους είτε αυτοί βρίσκονται στην Πρωτοβάθμια Υγεία ώστε να γίνεται ένας αρχικός διαχωρισμός των απλών περιπτώσεων, και στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα και άλλα κέντρα αναφοράς ώστε να καλυφθεί και στον ενήλικο πληθυσμό αλλά και στα παιδιά η μεγάλη αναγκαιότητα».

Πλεύρης: «οδικός» χάρτης για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου

Χαιρετισμό, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του κέντρου αναφοράς, απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, o οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών, στοχεύει στη θεσμοθετημένη αντιμετώπιση του συνδρόμου Lοng Covid, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει όλο τον «οδικό» χάρτη για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου. Από το 2020 έως και σήμερα λειτουργούν 132 ιατρεία post COVID, τα 82 σε νοσοκομεία και τα 50 σε κέντρα Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες ενώ 24.500 ασθενείς έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

 

  • Στην κεντρική φωτογραφία, το επιστημονικό δυναμικό του Πρότυπου Διεπιστημονικού Κέντρου Αναφοράς για Ασθενείς με LONG COVID