«Παπανικολάου»: 1,150 εκατ. € από το Υπουργείο Υγείας για την καμένη Πνευμονολογική Κλινική – Στοίχημα με τον χρόνο, λέει στο e-farmako ο Σ. Τρύφων

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Και τώρα τρέχουμε. Έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί το στοίχημα πια με το χρόνο που βάζουν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την ανακατασκευή της καμένης Πνευμονολογικής Κλινικής, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, πριν από λίγες ημέρες, με το ποσό του 1,150 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας.

Το στοίχημα έχει να κάνει με την προετοιμασία της Κλινικής απέναντι σε πιθανή έξαρση της πανδημίας, αλλά και την αντιμετώπιση των υπολοίπων αναπνευστικών λοιμώξεων, κυρίως από τα μέσα του φθινοπώρου.

Τέσσερις μήνες μετά

Τέσσερις μήνες μετά την πυρκαγιά στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στην οποία βρήκαν το θάνατο δύο ασθενείς και την ολοκληρωτική καταστροφή της μονάδας, η υπόθεση μπαίνει πλέον σε νέα φάση.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στις αρχές του μήνα, λόγω της αναφοράς στην εισηγητική πράξη εφαρμογής σχετικά με τους πόρους που απαιτούνται για την αποκατάσταση της Κλινικής, στις 11 Αυγούστου, υπογράφηκε τελικώς από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η χρηματοδότηση του έργου με το παραπάνω ποσό.

Οι διευκρινίσεις στην ΕΝΘΕ

Είχε προηγηθεί μεταξύ άλλων για το θέμα ενεργοποίηση της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ). Συγκεκριμένα, προηγήθηκαν σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα της χρηματοδότησης που «άναψαν φωτιά» για το μέλλον της Κλινικής, αλλά και τα πυρά της αντιπολίτευσης εκ μέρους της Αναπλ. Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Δώρας Αυγέρη. Στη συνέχεια ο Σταύρος Τρύφων, Πνευμονολόγος – Διευθυντής ΕΣΥ στην Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου “Παπανικολάου” και Γενικός Γραμματέας της ΕΝΘΕ επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως δηλώνει σήμερα στο e-farmako «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την κ. Γκάγκα, ζητήσαμε κι ως ΕΝΘΕ διευκρινίσεις για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε αναφορικά με την χρηματοδότηση της Κλινικής. Η Αναπληρώτρια Υπουργός, ως η πλέον αρμόδια για τα νοσοκομεία, με διαβεβαίωσε στις αρχές  Αυγούστου, πως ήδη έχει δρομολογηθεί και υπογράφεται η εισηγητική απόφαση εκ μέρους της προς τον Υπουργό Υγείας». Ο κ. Τρύφων προσθέτει πως «όντως προχώρησε η υπόθεση και φτάσαμε στην τελική υπογραφή από τον κ. Πλεύρη στις 11 Αυγούστου για την χρηματοδότηση της Κλινικής μας».

 

Η… φωτιά από την εισηγητική έκθεση κι η απόφαση

Τι είχε συμβεί; Ο εισηγητής στις 4 Αυγούστου αναφέρει στην πράξη εφαρμογής πως θα εφαρμοστεί – πραγματοποιηθεί το έργο εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση με την αναζήτηση πόρων. 

Την επομένη η κ. Γκάγκα υπογράφει πως θα προκύψει από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου και τέσσερις μέρες μετά, δηλ. στις 11 Αυγούστου, υπογράφεται από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η απόφαση για το ότι η χρηματοδότηση θα προκύψει από τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία της Κλινικής.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, «το θέμα της χρηματοδότησης “άναψε φωτιά” από την Πράξη του εισηγητή κι όχι από την απόφαση του Υπουργείου. Ευτυχώς υπήρξε κινητοποίηση κι άμεσα διευθετήθηκε». 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τρύφων «πρωταγωνίστησε» στην αντιμετώπιση της φωτιάς της 6ης Απριλίου, όταν μαζί με συναδέλφους του κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες δεκάδες ασθενείς από την φλεγόμενη Πνευμονολογική Κλινική του «Παπανικολάου», βλέποντας ταυτόχρονα να γίνονται στάχτη οι υποδομές σε μια από τις πλέον χρήσιμες μονάδες του Ιδρύματος. Δύο συμπολίτες μας ωστόσο τότε δεν τα κατάφεραν κι έχασαν τη ζωή τους. 

Σήμερα που ερωτάται για τα της διαδικασίας και την αναστάστωση που καταγράφηκε, ο Διευθυντής ΕΣΥ της Πνευμολογικής και ΓΓ της ΕΝΘΕ επισημαίνει στο e-farmako πως «τα βήματα που έγιναν για την απόφαση της χρηματοδότησης είναι αυτά που συνηθίζονται. Ναι, ανησυχήσαμε και γι΄αυτό ζητήσαμε διευκρινίσεις. Ωστόσο, οφείλω να αναφέρω, πως επειδή υπήρξα εισηγητής σε πολλά θέματα και με την προηγούμενη κυβέρνηση, γνωρίζουμε πολύ καλά πως σχεδόν πάντα υπάρχει η αναφορά σε κάποιο έργο, πως εάν δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης, δεν θα γίνει ένα έργο. Τότε όμως αποφασίζει κάθε φορά το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Υγείας, για το εάν θα το εγκρίνει από τους δικούς του προϋπολογισμούς. Είναι μια πάγια τακτική από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω». 

Τι έδειξαν οι μελέτες

Μετά τις τραγικές στιγμές του Απριλίου, ο κ. Τρύφων διευκρινίζει τι μεσολάβησε. Όπως τονίζει «υπήρξε αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου. Έγινε έλεγχος λειτουργικότητας και κρίθηκε πλήρως ακατάλληλη στο σύνολό της πλέον η κλινική, οπότε έγιναν καινούργιες εισηγητικές πράξεις και καινούργιο σχέδιο από την Αρχιτεκτονική Υπηρεσία του νοσοκομείου για πλήρη αναδόμηση της κλινικής, διότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αλλιώς». 

Η «ευκαιρία» της Κλινικής κι ο αγώνας δρόμου

Όπως συμπληρώνει ο ίδιος «η μελέτη δείχνει πως χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση της κλινικής και ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να γίνει μια νέα σύγχρονη κλινική. Δεν είναι η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά ανακαινίζεται και αναδημιουργείται ολόκληρη η κλινική».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις απαιτούνται εντατικές εργασίες διάρκειας δύο μηνών για να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της Κλινικής. Κι όταν ερωτάται ο κ. Τρύφων σχετικά, σημειώνει στο e-farmako: «Τώρα μένει το στοίχημα με τον χρόνο για να προλάβουμε την πανδημία του Covid-19 και την πανδημία των λοιμώξεων των αναπνευστικών ασθενών, που έρχονται στο νοσοκομείο μας από τον Οκτώβριο και μετά,  από περιοχές όχι μόνον της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας».