Πώς ένας κοινός ιός ξαφνικά προκαλεί οξεία ηπατίτιδα; Τι λένε στο e-farmako Γκάγκα – Μαγιορκίνης

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στο θέμα των περιστατικών της οξείας ηπατίτιδας, που καταγράφονται σε πολλές χώρες διεθνώς, αναφέρθηκαν εκτενώς, στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόσο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, θέλοντας να καθησυχάσουν τους γονείς, καθώς είναι ένα  θέμα που τους απασχολεί πολύ έντονα.

Και οι δύο ήταν καθησυχαστικοί προς τους γονείς: τόνισαν ότι περιστατικά ηπατίτιδας σημειώνονται πολύ συχνά και αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, καθώς και ότι τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή, που όμως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, ενώ υπογράμμισαν την αξία της τήρησης των κανόνων υγιεινής ως προληπτικό μέτρο.

Για το θέμα αυτό, το e-farmako ρώτησε τόσο την Αναπληρώτρια Υπουργό όσο και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας εάν υποχωρεί η υπόθεση ότι μπορεί να οφείλονται τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στον αδενοϊό 41  και εάν θα μπορούσε να γίνει μία σύγκριση μεταξύ των περιστατικών της «κοινής» ηπατίτιδας που εκδηλώνεται στα παιδιά και της οξείας ηπατίτιδας για την οποία γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα.

«Η ηπατίτιδα είναι κάτι που βλέπουμε. Είναι ιογενής. Μπορεί να οφείλεται σε τοξίνες, μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικά νοσήματα. Στα Νοσοκομεία Παίδων βλέπουμε ηπατίτιδες», εξήγησε η κ. Γκάγκα.

«Σπάνια, κάποιες ηπατίτιδες οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάζονται μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα, αυτό συμβαίνει περίπου μια φορά στα πέντε- έξι χρόνια.

Άρα, δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε και δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Να το έχουμε υπόψη μας, λοιπόν. Υπάρχει, ούτως ή άλλως, η όλη διαδικασία.

Τελευταία φορά που χρειάστηκε αυτό για παιδάκι, ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο. Και πήγε από το Παίδων στην Ιταλία. Άρα, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε, δεν είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία. Σπάνια, όπως κάθε νόσημα κάποιες φορές, μπορεί ένα περιστατικό ηπατίτιδας να ‘στραβώσει’.

Μην έχετε ιδιαίτερο άγχος! Τα περισσότερα πράγματα αυτοϊώνται. Μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε αντιβίωση. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να δώσουμε ειδική δίαιτα με αναψυκτικά, με κομπόστες στα παιδιά, ώστε να μην έχει βαρύ φορτίο το ήπαρ και να είναι ‘ήσυχο’ για να μπορέσει να ανακάμψει».

Σχετικά με την αιτία πρόκλησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:  «Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα που έχουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό.  Περίπου, 8 φορές πιο πάνω. Δηλαδή, τα κρούσματα είχαν τουλάχιστον 8 φορές πιο συχνά τον αδενοϊό, από ότι συναντώνται στον γενικό πληθυσμό. Άρα, λοιπόν, έχουμε μια αύξηση του κινδύνου γύρω στο 8. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτός ο ιός που είναι τόσο κοινός
-μιλάμε για πάνω από 70 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο, καταγεγραμμένες όχι όσες δεν έχουν καταγραφεί- ξαφνικά άρχισε να προκαλεί οξεία ηπατίτιδα. Οπότε είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό, δεν έχουμε απαντήσει.  Να δούμε αν είναι μόνο ο αδενοϊός ή αν είναι και άλλα πράγματα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.