Τζουβελέκης στο e-farmako: Οι συστάσεις για τον κορωνοϊό να γίνουν υποχρεωτικότητα

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

 «Οι συστάσεις θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικότητα, χωρίς αυτό να βλάψει ούτε την εστίαση ούτε τον τουρισμό. Θεωρώ πως υπάρχουν κάποιες σπασμωδικές κινήσεις και δεν θα πρέπει να συνεχιστούν», τονίζει ο Αργύρης Τζουβελέκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας και την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο e-farmako ο κ. Τζουβελέκης σημειώνει πως «ουσιαστικά είναι μια κατάσταση που δείχνει αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, προς το παρόν όμως δεν μπορώ να πω ότι εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κάποιος να απομονώνει και συνεχίζει το λάθος δρόμο που έχουμε ακολουθήσει, αυτή την στιγμή, σαν έχει λήξει η πανδημία και να έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα πριν από 2,5 χρόνια».

Ο Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας «εξομολογείται» λέγοντας πως… «γινόμαστε γραφικοί, το λέμε συνεχώς, αλλά νομίζω πως η κανονικότητα δεν θα είναι ίδια και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. Νομίζω πως σε αυτό υπάρχει κι ένα μικρό σφάλμα της Πολιτείας από την άποψη ότι η πρόωρη κατάργηση της μάσκας, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από χώρους συναυλιών, σούπερ μάρκετ, εκκλησιών. Είναι χώροι που δεν χάνει κάποιος να φορέσει τη μάσκα».

Το επιδημιολογικό κύμα και οι εισαγωγές

Χαρακτηριστικά ο κ. Τζουβελέκης καταθέτει και μια πρόσφατη εμπειρία του για τη χρήση της μάσκας. Όπως λέει στο e-farmako «τις προάλλες ταξίδευα με ένα πλοίο όπου μόνον εγώ κι ένα ζευγάρι φορούσαμε μάσκα. Οι υπόλοιποι ως επί το πλείστον τουρίστες, αλλοδαποί, κανένας δεν φόραγε μάσκα. Αυτό νομίζω πως αποτυπώνει και μια λάθος νοοτροπία που στα πλαίσια μιας χαλαρότητας που θέλουμε να περάσουμε -είναι καλοκαίρι, να ενισχύσουμε τον τουρισμό, να ενισχύσουμε οικονομικά τους τουριστικούς προορισμούς- περνάμε κι ένα λάθος μήνυμα ότι είμαστε χαλαροί στο θέμα της καθημερινότητας. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί ενδεχομένως “φουσκώσει” το επιδημιολογικό αποτύπωμα της πανδημίας και να αυξήσει τον αριθμό των εισαγωγών, πολύ νωρίτερα από όσο περιμένουμε και να δυσκολευτούμε σε μια περίοδο, που ίσως να είμασταν πιο χαλαροί». 

Η 4η δόση, το όριο του CDC

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζουβελέκη «δεν ακολουθείται η σύσταση για την χρήση της μάσκας. Επίσης το ίδιο ισχύει στο θέμα της σύστασης της 4ης δόσης εμβολίου. Θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να ήταν σύσταση, η 4η δόση να είναι υποχρεωτική με βάση τα δεδομένα τα οποία βιώνουμε. Κι αυτό γιατί πάμε σε ένα πανδημικό κύμα κυρίως ανοσοκατεσταλμένων, υπέργηρων ασθενών, οι οποίοι είναι πλημμελώς ή σχεδόν καθόλου εμβολιασμένοι.

Αυτό το λένε και τα νούμερα, δηλ. μέχρι την περασμένη Δευτέρα, το 17% άνω των 60 ετών είχε κάνει την 4η δόση και περίπου το 52% του συνολικού πληθυσμού είχε κάνει την 3η δόση, αρκετοί μάλιστα άνω των 60. Οπότε αντιλαμβανόμαστε  ότι οι πλημμελώς 

εμβολιασμένοι, οι ανοχύρωτοι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μια φθίνουσα ανοσία είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο. Θα απασχολήσει ενδεχομένως με την χαλαρότητα των μέτρων και την καθημερινότητα που βιώνουμε αυτή την στιγμή το υγειονομικό σύστημα».

Οι 350.000  ανοσοκατεσταλμένοι επαφίουν τις ελπίδες στους γύρω τους…

Και προσθέτει κατηγορηματικά: «Να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν περίπου 350.000 ανοσοκατεσταλμένοι στην Ελλάδα οι οποίοι επαφίουν τις ελπίδες τους στην ανοσοποίηση των γύρω τους.

Αυτή την στιγμή είμαστε πολύ πίσω στην 4η δόση και πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Δεν νομίζω πως είναι για τον γενικό πληθυσμό. Με βάση τα δεδομένα του CDC για τις ηλικίες 30-49 ετών δεν φαίνεται πως η 4η δόση προσφέρει κάτι παραπάνω στην προστασία. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να μιλάμε για συστάσεις αλλά για υποχρεωτικότητα γι’ αυτούς που είναι άνω των 50 ετών, κι εάν θέλουμε να το κάνουμε ακόμη πιο χαλαρό, θα έλεγα άνω των 60 ετών».

Το ρίσκο στους κλειστούς χώρους και τα… super spreading events

Σχετικά με τους κλειστούς αλλά και τους ανοιχτούς χώρους και τη χρήση μάσκας ο κ. Τζουβελέκης εστιάζει στα… ρίσκα. Όπως επισημαίνει «το να μπει κάποιος σε ένα αεροπλάνο, σε ένα πλοίο παίρνει ένα ρίσκο. Ομοίως κι όταν πηγαίνει σε μια συναυλία και να νομίζει επειδή είναι σε εξωτερικό χώρο, αλλά υπάρχει τεράστιος συγχρωτισμός, παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο. Άλλο το να κάθεται σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και επαρκές αεριζόμενο χώρο κι άλλο σε ένα γήπεδο, μια συναυλία με 40.000 κόσμου χωρίς μάσκες. Εκεί το ρίσκο είναι πολλαπλάσιο.Όταν λοιπόν εμείς ευοδώνουμε κιόλας και λέμε ΜΜΜ, πλοία, αεροπλάνα χωρίς μάσκες δημιουργούμε αυτό που λέμε super spreading event, δηλ. υπέρ μεταδοτικές εστίες».

Τι μας δείχνουν οι επαναλοιμώξεις

Αναφορικά με τις εντοπισμένες μολύνσεις σε όλη την επικράτεια ο Καθηγητής Πνευμονολογίας σημειώνει ότι «στην Ελλάδα κάνουμε πέντε φορές περισσότερα τεστ από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ναι μεν δεν αποτυπώνεται το 100% , δεν βρίσκουμε όλους τους επίνοσους, αλλά το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το testing 

Να μην ξεχνάμε πως έχουμε δύο υπερμεταδοτικά στελέχη, τα Όμικρον 4 και 5, τα οποία είναι μεταδοτικά αλλά κυρίως είναι πιο λιμοτοξικά. Φαίνεται να προκαλούν λίγο πιο σοβαρή νόσο, τουλάχιστον στους ανοσοκατεσταλμένους κι αυτό μας δημιουργεί μια ανησυχία». Και συμπληρώνει αναφορικά με το ζήτημα των αυξημένων επαναλοιμώξεων πως «εάν θυμηθούμε πως στις 26 Μαΐου, όταν απομονώθηκε στην Ελλάδα η παραλλαγή 4 και 5 της Όμικρον, τότε ήταν 439 οι επαναλοιμώξεις, ωστόσο μετά από έναν μήνα αυτός ο αριθμός είχε οχταπλασιαστεί. Αυτό δείχνει πως η φυσική ανοσία, αλλά και το  προστατευτικό τείχος, τουλάχιστον, στο θέμα της επανανόσησης, έστω κι αν αυτή είναι ασυμπτωματική ή πιο ήπια από την πρώτη, δεν μας καλύπτει. Διαφεύγει της ανοσίας ο ιός, κι αυτό του δίνει περισσότερο χώρο για να μεταλλαχθεί. Κι αυτό γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Δίνουμε χώρο στον ιό να μεταλλαχθεί».