Τριήμερες κινητοποιήσεις των Φορέων ΠΦΥ για χρηματοδότηση και κατάργηση του clawback

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Μετά την πρόσφατη Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, που έστειλε το Σάββατο 21/5 το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.*, ζητώντας να πληρώνονται για τις εξετάσεις που εκτελούν, να γίνει κούρεμα των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021 και να περιοριστεί το clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022, με νέα πρωτοβουλία του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., έγινε συνδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη και χρηματοδότηση για να μην καταρρεύσει

Με την ομόφωνη υποστήριξη των αιτημάτων των φορέων Π.Φ.Υ. (δηλαδή των ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΑΝΙΔΙ και ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, οι κινητοποιήσεις της 26, 27 και 28 Μαΐου αποκτούν νέα δυναμική και ενισχύονται, υπό το σύνολο της θεσμικής εκπροσώπησης, δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία να χρηματοδοτήσει την Π.Φ.Υ. για να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού claw back, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία, τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό» δηλώνουν.

 

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

1)    Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου claw back (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών) με συνυπευθυνότητα της πολιτείας με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).
2)     Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος.

«Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να αφουγκραστεί τη μακροχρόνια αδικία, να λάβει μέριμνα και να σταθεί δίπλα στα δίκαια αιτήματα των φορέων Π.Φ.Υ. για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιατρείων, των εργαστηρίων μας, των μονάδων μας, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά.

Καλούμε τον υπουργό Υγείας να ανταποκριθεί άμεσα στη διαβούλευση των ανωτέρω αιτημάτων μας, το δίκαιο των οποίων -εμμέσως πλην σαφώς- φαίνεται ότι αποδέχεται στις δηλώσεις του μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, στους γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία που στήριξαν τη Δημόσια Υγείας εν μέσω πανδημίας, οφείλεται τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ» για την προσφορά τους!

Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς!  Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας! Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα για την Υγεία!Για το καλό της Δημόσιας Υγείας!», τονίζουν οι φορείς της ΠΦΥ, στην έκκλησή τους.

 

Δηλώσεις Πλεύρη και Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε πως όταν, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα διαγνωστικά κέντρα εξήγγειλαν τις τριήμερες κινητοποιήσεις για τα τέλη Μαΐου, με δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε τα εξής:

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα, θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα.
Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Επόμενη κίνηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. ήταν να αποστείλει Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό,  τονίζοντας εξής:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως σανίδα σωτηρίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, διότι παρά τις απέλπιδες προσπάθειες μας για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα που ταλανίζει τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς τα τελευταία 10 χρόνια και ονομάζεται claw back, καμία δεν έχει καρποφορήσει…».
Εξηγώντας όλη την κατάσταση που τους οδηγεί στις κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων τόνιζαν: «…Έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας ο οποίος κατανοεί πλήρως την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το μέτρο του claw back και πρέπει να ομολογήσουμε ότι προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, πλην όμως εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για επιπλέον χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, ο Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης αρνείται συστηματικά να ασχοληθεί με το πρόβλημα της επιβίωσης μίας κατηγορίας πολιτών., διακινδυνεύοντας την υγεία των πολιτών, αν καταρρεύσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Μιας κατηγορίας πολιτών που εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις του, που είναι η ιατρική επιστημονική κοινότητα, που οι επιχειρήσεις αυτές συντηρούν χιλιάδες οικογένειες, ενώ παράλληλα είναι και ο βασικός πυλώνας παροχής Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα…».

Προφανώς, η κίνησή τους δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης και, όπως όλα δείχνουν, οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και ξεκινούν την Πέμπτη (26/5) είναι μονόδρομος για τους φορείς της ΠΦΥ.

* το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. εκπροσωπεί τις Ενώσεις:
Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)