Τρύφων στο e-farmako: Η αύξηση των κρουσμάτων είναι μία άτυπη συμφωνία με την πραγματικότητα – Τι χτυπούν Όμικρον 4 και 5 

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

Μια άτυπη… συμφωνία της κοινωνίας και μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση με την πραγματικότητα σε σχέση με την Όμικρον και τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημέρων εντοπίζει ο Σταύρος Τρύφων, πνευμονολόγος – Διευθυντής ΕΣΥ στην Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου “Παπανικολάου” Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Μιλώντας στο e-farmako ο κ. Τρύφων κάνει την εξής αποτίμηση της πανδημίας στις μέρες τονίζοντας πως «η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι ουσιαστικά η κοινωνία βρίσκεται μπροστά στην επαφή ξανά με τον κορωνοϊό, αλλά με μία μετάλλαξη η οποία δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο κατώτερο αναπνευστικό. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε νοσήσεις με βαριές υποξυγοναιμίες με αποτέλεσμα να είναι ευρωπαϊκή οδηγία, ίσως και άτυπη καθημερινή πραγματικότητα το “να αφήσουμε τον πληθυσμό να εκτεθεί και να ξαναδημιουργήσει αντισώματα” πάνω στις δύο μεταλλάξεις Όμικρον 5 και ‘Ομικρον 4 του κορωνοϊο. Άρα λοιπόν είναι μια συνειδητή επιλογή αυτή τη στιγμή της κοινωνίας να μπορέσει να έρθει σε επαφή ο καθημερινός πληθυσμός με αυτήν την μεταλλαξιογόνο στάση του ιού.

Ανοσία κολλώντας όλοι τον ιό…

Όταν ερωτάται ο κ. Τρύφων πως εάν αυτό ουσιαστικά μας οδηγεί στο να κολλήσει όλος ο πληθυσμός για να έχουμε ανοσία, ενώ ο ιδιαίτερος προβληματισμός μας εδράζεται στην Όμικρον 4 και 5 αφού είναι πιο μεταδοτικές, απαντά: «Ακριβώς. Είναι μία άτυπη συμφωνία με την πραγματικότητα».

Οι νέες παραλλαγές και το αναπνευστικό

Τελικά που χτυπούν οι νέες παραλλαγές της Όμικρον ερωτάται ο κ. Τρύφων κι εξηγεί τον τρόπο: «Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό μέχρι και την τραχεία. Κι αυτό έχει να κάνει με τα κύτταρα άμυνας και με το γεγονός πως περίπου 5,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν δύο δόσεις εμβολίου και περίπου 3,8 εκατ. έκαναν τριπλή δόση. Άρα έχουμε ήδη μία άμυνα και ταυτόχρονα ο ίδιος ο ιός δεν φαίνεται να είναι διεισδυτικός στα κύτταρα τύπου 1 και 2 των πνευμόνων. Οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 όταν βρουν περιβάλλον στο οποίο το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου ή ο ίδιος ο πνεύμονας πάσχει, έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν. Άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν ισχύσει για όλον τον πληθυσμό αλλά για τον ευπαθή πληθυσμό. Πολλές φορές βρισκόμαστε στην έκπληξη να έχουμε έναν άνθρωπο 50 με 55 ετών με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού από τον κορωνοϊό Όμικρον 4 ή 5 και να λέμε πως είναι δυνατόν να έχει φτάσει στο κατώτερο αναπνευστικό. Στην πραγματικότητα ο ιός βγάζει και μια παθολογία που μέχρι τώρα δεν την είχαμε εμφανής. Κυριολεκτικά ψάχνει το αμυντικό μας σύστημα για να χτυπήσει ακριβώς εκεί που δεν έχουμε άμυνα».

Ο αυξημένος αριθμός νεκρών

Ωστόσο, η ανησυχία εντείνεται κι από την αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς το προηγούμενο 24ωρο 26 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό με τον πνευμονολόγο του «Παπανικόλαου» να επισημαίνει: «Από άποψη επιδημιολογίας ισχύει η άτυπη συμφωνία με την πραγματικότητα. Από άποψη ουσίας, η ανθρώπινη ζωή έχει πάντοτε την μοναδικότητα και την αξία της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η επιτροπή λοιμώξεων πάρα πολύ έντονα και πολύ ισχυρά τονίζει ότι ο οποιοσδήποτε πάνω από την ηλικία των 70 ετών πρέπει να κάνει την 4η δόση, δηλ. να ενισχύσει το αμυντικό του σύστημα κι όλοι οι 60χρονοι πρέπει, εφόσον έχουν κάποιο νόσημα που δημιουργεί ανοσοανεπάρκεια, οπωσδήποτε να εμβολιαστούν. Γνωρίζοντας λοιπόν η ιατρική κοινότητα, παρότι αυτές οι δυο μεταλλάξεις δεν είναι οι χαρακτηριστικότερες, οι καλύτερες για το εμβόλιο, εντείνει την εμβολιαστική προσπάθεια σε αυτόν τον πληθυσμό για να μπορέσει να τον προφυλάξει από την βαριά λοίμωξη που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.Έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες και συγκεκριμένη ένταση. Πρώτα από όλα στον εμβολιασμό -στις ομάδες που προανέφερα- και έπειτα στην προστασία σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους συνωστισμού για τη μάσκα. Έχουμε λοιπόν δύο πράγματα που στη ζυγαριά μας είναι πάντοτε πολύ ισχυρά».

Η 4η δόση κι οι ηλικίες

Αναφορικά με τις ηλικίες 30-59 ετών καθώς που κι εκεί υπήρξε μια σύγχυση για την 4η δόση ο κ. Τρύφων επισημαίνει στο e-farmako κάνοντας και την επαγωγή του εμβολίου του κορωνοϊού με αυτό της γρίπης. Όπως επισημαίνει «αυτή την στιγμή κάναμε όλοι τον περασμένο Σεπτέμβριο το εμβόλιο για την γρίπη, για το οποίο η εθνική επιτροπή λοιμώξεων και μάλιστα -έχουμε τη χαρά αφού το ένα από τα κέντρα που δίνει αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΧΕΠΑ, έδωσε ότι ο κύριος ορότυπος από την γρίπη από την οποία θα κινυνεύαμε φέτος θα είναι ο τύπος Β. Το εμβόλιο που κάναμε μας κάλυπτε κατά 27% – 30% κι όμως όλος ο πληθυσμός που θεωρούσε ότι κινδυνεύει από την γρίπη έκανε το εμβόλιο. Αν πάμε ανάποδα, θα λέγαμε το εξής: τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν κάλυψη 89%-93%. Επειδή όμως οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις είναι ανθεκτικές, αυτήν την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού έπεσε γύρω στο 60%. Άρα λοιπόν το εμβόλιο σαφώς δεν είναι αυτό που θα θέλαμε στην αποτελεσματικότητα και το είχαμε ξεκινήσει με τις μεταλλάξεις Α και Δέλτα. Να σημειώσουμε όμως πως 60% σήμερα έναντι του 30% της γρίπης που κανένας δεν διανοείται να ξεχάσει και να μην το κάνει. Επόμενως ακόμη και τώρα η προστασία από το εμβόλιο είναι πολύ ισχυρή. Γι’ αυτό και οι οδηγίες για τις ηλικίες 30-50 ετών στους ανθρώπους που είναι σακχαροδιαβητικοί ή έχουν κάποια προβλήματα νεφρικής ή ηπατικής βλάβης ή όσους έχουν ανοσοανεπάρκεια για αιματολογικά νοσήματα η ένδειξη παραμένει ισχυρή».

Και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να μπερδευόμαστε, 30-50 ετών υγιείς άνθρωποι που έχουν κάνει και την 3η δόση έχουν αυτήν την στιγμή επάρκεια ανοσολογική σημαντική. Αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας, παρότι είναι νεαροί, πρέπει να κάνουν και 4η δόση».

 

Προετοιμάζεται το “Παπανικολάου” για περισσότερες νοσηλείες, αλλά…

Σχετικά με το εάν ετοιμάζεται το νοσοκομείο «Παπανικολάου» να αντιμετωπίσει κύμα νοσηλειών το επόμενο διάστημα, ο κ. Τρύφων διευκρινίζει: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι άσχημα περνάμε. Το πρόγραμμα των εφημεριών αντί για όλο το μήνα βγαίνει για κάθε τέσσερις ημέρες. Έχουμε αλλάξει συνεχώς τα προγράμματά μας με αποτέλεσμα να βάζουμε τους συναδέλφους μας συνεχώς σε ετοιμότητα, να κόβουμε διακοπές ή να μην απομακρυνόμαστε όπως θα θέλαμε όλοι αυτές τις μέρες. Σαφέστατα είμαστε σε ετοιμότητα κι έχει αλλάξει κυριολεκτικά ο τρόπος που κοιτάμε τις επόμενες εβδομάδες του καλοκαιριού. Είμαστε να το πούμε απλά σε alert σχετικά με τις πιθανές νοσηλείες το επόμενο διάστημα».

Άλλο το Σύστημα, άλλο η κοινωνία

Ο κ. Τρύφων κάνοντας μια αναφορά στον επιδημιολογικό χάρτης της χώρας επισημαίνει ότι «σαφέστατα στα νησιά υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με περιοχές από την ηπειρωτική χώρα, όπου ουσιαστικά θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ουσιαστικά για τον συνωστισμό.Στην πραγματικότητα όμως με μια χώρα η οποία δέχεται αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα από όλη την Ευρώπη και με μια οικονομία που έχει ένα πληθωριστικό κύμα πάρα πολύ υψηλό, νομίζω ότι η Επιτροπή θα είναι πολύ φειδωλή στο να δοθούν συγκεκριμένες συστάσεις, παρότι εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Έτσι, βλέπουμε από τη μια το Σύστημα Υγείας να προετοιμάζεται κι από την άλλη η κοινωνία για την ώρα δεν θα κάνει σημαντικές πράξεις».