Φούκα στο e-farmako: Η Δέλτα είναι ακόμη εδώ και αυτή πιέζει το Σύστημα Υγείας

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Τα περιστατικά Δέλτα επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας καθώς οι ασθενείς με Όμικρον στις ΜΕΘ είναι ελάχιστοι ή καθόλου και κυρίως οι νοσούντες είναι στην πλειονότητά τους αυτοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». Αυτό τονίζει στο e-farmako η  Ευαγγελία Φούκα, Διευθύντρια ΕΣΥ της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ και μονάδας Covid-19 στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ίδια «σαφώς η πλειοψηφία των περιστατικών στην κοινότητα είναι Όμικρον. Όπως επίσης με Όμικρον είναι και η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσούν στην κοινότητα. Θεωρούμε πως έχει επικρατήσει η Όμικρον, χωρίς όμως να έχει εξαφανιστεί η παραλλαγή Δέλτα».

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία η Διευθύντρια ΕΣΥ επισημαίνει ότι υπάρχει μια σαφής βελτίωση της κατάστασης από την αρχή της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να πει πως υπάρχει μια σαφής μείωση στην πίεση που δέχεται το Σύστημα. Επίσης υπογραμμίζει πως «όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 διακρίνουμε, όχι μόνον εμείς στο “Παπανικολάου” αλλά και με άλλους συναδέλφους που έχουμε επαφή σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, μια σαφής βελτίωση». Η κ. Φούκα σημειώνει ότι «οι εισαγωγές συνεχίζουν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό, παρόλα αυτά, τελευταία είδαμε και μια σχετική μείωση, ενώ και τα περιστατικά φαίνονται ελαφρότερα, ενώ παρατηρείται μια σχετική αποφόρτιση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για περιστατικά Covid-19».

Οι νοσηλείες αντανακλούν τα χιλιάδες κρούσματα των προηγούμενων εβδομάδων

Ξεκάθαρα η κ. Φούκα υπογραμμίζει ότι «δεν μας έχει αποχαιρετήσει η Δέλτα γιατί υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι ακόμη. Εξακολουθεί και κυκλοφορεί στην κοινότητα». Και προσθέτει: «οι νοσηλείες και ιδιαίτερα αυτές στις ΜΕΘ, αντανακλούν τη νοσηρότητα στην κοινότητα 2-3 εβδομάδες πριν. Όταν λοιπόν πριν από λίγες εβδομάδες, είχαμε 50.000 κρούσματα την ημέρα, είναι λογικό αυτά να οδήγησαν σε πολλές εκατοντάδες νοσηλείες και φυσικά κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, ένα ποσοστό 20%-30% θα καταλήξει σε Μονάδες. Εξ ορισμού είναι άνθρωποι που είναι πάρα πολύ βαριά. Κάποιοι από αυτούς, δυστυχώς, δεν θα τα καταφέρουν».

Οι νοσηλείες και οι απώλειες

Όταν ερωτάται η Διευθύντρια ΕΣΥ για τον μεγάλο αριθμό νοσηλειών, αλλά κυρίως θανάτων, υπογραμμίζει πως μεταξύ των άλλων αιτιών και σημαντική παράμετρος και στις νοσηλείες έχει και ο χρόνος προσέλευσης των πολιτών στις δομές υγείας. Όπως λέει στο e-farmako «να μην ξεχνάμε πως πάρα πολλοί από αυτούς ήρθαν καθυστερημένα στο νοσοκομείο για δικούς τους λόγους. Είτε γιατί δεν ήθελαν να νοσηλευτούν είτε γιατί σκέφτονται “εάν πάω σε ένα νοσοκομείο θα είμαι μόνος μου, δεν θα είμαι στην οικογένειά μου, καλύτερα να το περάσω στο σπίτι, μήπως το ξεπεράσω κτλ”. Τους καταλαβαίνω.  Έρχονται όμως πολύ καθυστερημένα. Υπήρχε μια πολύ μεγάλη φόρτιση και δεν υπήρχαν κρεββάτια στις ΜΕΘ ώστε να πάνε εγκαίρως. Θεωρώ πως είναι μια κατάσταση που λίγο πολύ εξηγείται».

Θα αλλάξει η εικόνα τον Φεβρουάριο

Αναφερόμενη η ίδια στην πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα τονίζει τα εξής: «Θέλω να ελπίζω ότι από τη στιγμή που έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση και οι δείκτες αυτοί (σ.σ. νοσηλείες και απώλειες) θα βελτιωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πιστεύω πως μέσα στον Φεβρουάριο θα δούμε μια διαφορετική εικόνα. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε θα γίνει αυτό. Πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι άλλο… Γιατί είναι ένα σύνθετο θέμα. Υπάρχουν όμως προβλέψεις ειδικών που συνηγορούν σε αυτό».

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τις μεταλλάξεις

Σε ερώτηση σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία στη διεθνής επιστημονική κοινότητα η κ. Φούκα σημειώνει: «Οι μεταλλάξεις που έχουν συμβεί αυτά τα δύο χρόνια είναι χιλιάδες. Κάποιες από αυτές έχουν μετατραπεί σε στελέχη, δηλ. σε ιούς οι οποίοι φέρουν αρκετές μεταλλάξεις που να μπορούν να τους διαφοροποιούν  σημαντικά. Αυτό που θα μας απασχολεί θα είναι εάν έχουν κλινική σημασία. Δηλ. εάν είναι χειρότερη η νόσος που προκαλούν ή όχι. Δεν μπορεί κανείς εκ των προτέρων να πει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Με βάση τις ανακοινώσεις που υπάρχουν στην επιστήμη, στην ιολογία και την φυσική εξέλιξη των ιών, θεωρητικά, επειδή ο ιός έχει μία τάση να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και να επικρατεί, συνήθως δίνει κάποιο στέλεχος, προκύπτουν άλλα στελέχη, τα οποία είναι λιγότερα λοιμογόνα. Σαφώς όμως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα».

Έχουμε περιστατικά γρίπης, προλαβαίνουν να εμβολιαστούν

Σχετικά με τον κίνδυνο συννοσηρότητας κορωνοϊού και γρίπης η Διευθύντρια ΕΣΥ στο «Παπανικολάου» επισημαίνει ότι «φέτος έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά με γρίπη. Πέρυσι είχαμε πάρα πολύ λίγα γιατί ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε, τηρούνταν τα μέτρα ευλαβικά. Τώρα όμως έχουμε περισσότερα περιστατικά». Κι όπως εξηγεί «αυτό ίσως έχει να κάνει με την λοιμογόνο δύναμη του στελέχους γρίπης, το οποίο είναι διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά αφενός και λόγω του του γεγονότος πως υπάρχει μια κινητικότητα. Ίσως και το ότι κάποιοι είναι εξασθενημένοι από μια προηγηθείσα λοίμωξη από τον ιό  SARS. Ίσως έχουμε κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα με την γρίπη. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις στην επιστημονική κοινότητα πως ίσως έχουμε και έξαρση της γρίπης».

Αναγκαία ασπίδα σύμφωνα με την κ. Φούκα είναι τα εμβόλια και όπως τονίζει οι πολίτες «δεν πρέπει να ξεχνούν και να αμελούν και τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ακόμη και τώρα προλαβαίνουν να εμβολιαστούν για την γρίπη».