Χ. Σαββόπουλος στο e-farmako: Την επόμενη εβδομάδα η κορύφωση της προσέλευσης ασθενών με κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ

Του Λάζαρου Θεοδωρακίδη

«Περιμένουμε την προσεχή εβδομάδα να έχουμε την κορύφωση της προσέλευσης συμπολιτών μας με κορωνοϊό, που ενδεχομένως θα οφείλεται και στη μετάλλαξη της Όμικρον, σύμφωνα και με τις αναλύσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, καθώς εισπράττουμε αυτή την τη θετικότητα στην κλινική πράξη 10 με 15 μέρες αργότερα». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο e-farmako o Χρήστος Σαββόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. 

 Αναφερόμενος στην πίεση που δέχονται οι γιατροί το τελευταίο διάστημα ο Καθηγητής του ΑΠΘ λέει πως «κάθε μέρα, κάθε πέντε λεπτά, δεχόμαστε τηλεφωνήματα από φίλους, από γνωστούς και πολλές φορές κι από αγνώστους ακόμη που ρωτούν για τα συμπτώματα και τι να κάνουν, εάν πρέπει να κάνουν τεστ, εάν είναι κορωνοϊός ή κρυολόγημα ή κάτι άλλο. Και φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί η ιατρική γίνεται με πραγματικά δεδομένα κι όχι με μια εξ αποστάσεως επικοινωνία». 

 

Με ευλάβεια τα μέτρα στις κλινικές για να μη νοσήσει το προσωπικό

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για την απορρύθμιση των λειτουργιών του κράτους, των επιχειρήσεων, αλλά και εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία -μεταξύ αυτών και όσων ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ- για το μεγάλο αριθμό νοσούντων λόγω της Όμικρον από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας.  Ο Καθηγητής Σαββόπουλος αναφερόμενος σχετικά με την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης τονίζει: «Είναι ένα απευκταίο σενάριο για το νοσοκομείο μας, το να νοσούν συνάδελφοι μας στο ΑΧΕΠΑ. Ευλαβικά τηρούμε εδώ κι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όλους τους κανόνες: περιορισμός στα επισκεπτήρια κι αυτά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού και rapid test για τους συνοδούς και καμία επίσκεψη από ιατρικό επισκέπτη. Αυτό… διά ροπάλου, ειδικά στις κλινικές που νοσηλεύονται ασθενείς για άλλα ζητήματα, εκτός Covid-19. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφαλή νοσηλεία τους». Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «όλοι μας κάθε εβδομάδα, στην κλινική μας για παράδειγμα, κάνουν όλοι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κι ένα PCR προκειμένου έγκαιρα να ανιχνεύσουμε τον ιό. Ευτυχώς έχουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε κρούσμα στην κλινική μας». 

 

Τα PCR στις εφημερίες και ο χρόνος που λείπει

 

Σημαντικός αντίπαλος της προσπάθειας των υγειονομικών είναι και ο απαιτούμενος χρόνος εξέτασης που λόγω της μεγάλης συρροής ασθενών στα νοσοκομεία ελαχιστοποιείται και πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαββόπουλος τονίζει στο e-farmako ότι «δεν είναι λογικό να έχεις 200 και 250 συμπολίτες μας, να επισκέπτονται σε ένα 24ωρο τα νοσοκομεία κι ο γιατρός να έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του για να δει τι γίνεται. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα είδος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – που ούτως άλλως πάσχει κι αυτό πρέπει να ενδυναμωθεί- με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, που μας δίνουν τις δυνατότητες εκ του ασφαλούς, κι όχι με ένα απλό τηλεφώνημα και να δούμε εάν πρέπει να κινητοποιήσουμε έναν συμπολίτη μας».

Η πρόταση της «έξυπνης λύσης» ξανά στο τραπέζι

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής του ΑΠΘ πως «έχουμε καταθέσει στην κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόσο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και στο Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με συναδέλφους από το εξωτερικό, όπου ήδη το εφαρμόζουν. Με αυτό μπορούμε να κάνουμε αυτό που λέμε την “έξυπνη λύση”, την εφαρμογή δηλ. και την εξέταση, αξιοποιώντας κάθε τεχνολογία εκ του ασφαλούς, όχι διακινδυνεύοντας για τον εαυτό μας και κάθε συμπολίτη μας, ποιος είναι αυτός που πρέπει να κινητοποιηθεί και σε ποιον μπορούμε να δώσουμε οδηγίες. Μάλιστα, ακόμη και να χορηγήσουμε κάποια αγωγή στο σπίτι, χωρίς ουσιαστικά να τον αναγκάσουμε να υποστεί την ταλαιπωρία και να πιεστεί περισσότερο το Σύστημα Υγείας.  προσερχόμενος στα Τμήματα Επειγόντων».

Όταν ερωτάται σχετικά με την… τύχη της εν λόγω πρότασης ο κ. Σαββόπουλος διευκρινίζει: «Δεν έχουμε καμία απάντηση μέχρι στιγμής. Είμαστε μία ομάδα διατμηματική από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η οποία εκφράζει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια ομάδα από το ΕΚΠΑ, αλλά και μια εταιρία φυσιολογική γήρανσης από την Αθήνα κι όπως αντιλαμβάνεστε αναφερόμεθα σε άτομα μεγάλη ηλικίας, που αυτοί είναι και το “στοίχημα”. Αυτούς πρέπει να μην ταλαιπωρήσουμε. Βέβαια αξιοποιούμε και την τεχνολογία μέσω Πολυτεχνείου, άρα νέες τεχνολογίες, αλλά και την εμπειρία συναδέλφων από το εξωτερικό. Το είχαμε καταθέσει στο 2ο κύμα το φθινόπωρο του 2020. Βέβαια υπήρξε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όταν ζητήθηκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, για να δώσουμε κάποια πρόταση, η οποία θα βοηθούσε και στα πλαίσια της “έξυπνης υγείας” και του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τώρα πάλι στα πλαίσια του post covid ή long covid, δηλ. του ιατρείου που έχουμε δημιουργήσει γι’ αυτό το θέμα και λειτουργεί ήδη στο ΑΧΕΠΑ,  με έγκριση επιστημονικού συμβουλίου και διοίκησης, για τους 3.500 ασθενείς που έχουν νοσήσει από Covid και επομένως χρειάζονται επανέλεγχο,  καθώς έχουν συμπτώματα στα πλαίσια της post covid λοίμωξης. Επίσης είμαστε σε επικοινωνία τώρα και επίκειται να το επανακαταθέσουμε κι ευελπιστούμε αυτή τη φορά να τύχει κάποιας προσοχής».

Μεγάλη προσέλευση για PCR στα νοσοκομεία

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στα νοσοκομεία μεγάλη προσέλευση πολιτών για τη διενέργεια PCR κι όπως είναι φυσικό δημιουργούνται αρρυθμίες στη λειτουργία τους.  Όπως σημειώνει ο κ. Σαββόπουλος «μας επιβαρύνουν πολύ τα PCR στις εφημερίες αφού πολλοί συμπολίτες μας καταφεύγουν λόγω κόστους για να το κάνουν δωρεάν στα νοσοκομεία. Φυσικά, γίνεται αντιληπτό πως αυτό επιφέρει μια πρόσθετη απασχόληση κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Εμβόλιο κατά της γρίπης: «Προλαβαίνουμε ακόμη…»

Σε ερώτηση σχετικά με τη συννοσηρότητα γρίπης και κορωνοϊού, την επονομαζόμενη «Flurona» ο Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ αναφέρει στο e-farmako: «Σαφώς οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι έχουν επιπρόσθετα στοιχεία. Παρόλα αυτά, ήμουν από αυτούς που έλεγα, ήδη από πέρυσι, την πρώτη φορά, τότε που ήταν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα και ειδικά σε ιούς, όπως της γρίπης, δεν του έδιναν χώρο να αναπτυχθεί, να επωαστεί, να προσβάλει ή να μολύνει. Όμως ήδη από πέρυσι που χαλαρώσαμε φάνηκαν κάποια κρούσματα. Και φέτος, υπήρξε μία πρόταση πολλών επιστημόνων, μεταξύ αυτών κι εμού, να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και για την γρίπη. Κι όταν λέμε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να σκεφτόμαστε τους διαβητικούς, τους νεφροπαθείς, τους καρκινοπαθείς, άτομα με πνευμονολογικά προβλήματα, παχύσαρκους, καπνιστές. Φέτος ήταν επιτακτική ανάγκη, παράλληλα με τον εμβολισμό με τον κορωνοϊό, που ήταν εκ των ων ουκ άνευ να υπάρχει κι ένας εμβολιασμός για τη γρίπη. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό επακριβώς έχει γίνει, αλλά ακόμη και τώρα μπορούν να εμβολιαστούν. Η Ελλάδα το επιτρέπει με τις κλιματολογικές συνθήκες που έχει αυτόν τον εμβολιασμό. Θυμίζω πως χρειάζονται μόνον 2 με 3 εβδομάδες για να υπάρξει παραγωγή αντισωμάτων. Άρα μπορούμε να προλάβουμε ακόμη την περίοδο τη χειμερινή. Εάν γίνει αυτό είναι το καλύτερο μέτρο, για να θωρακιστούμε και για να περιορίσουμε αυτές τις μικτές ιώσεις, ήδη μάθαμε για μία στο Ισραήλ. Εν κατακλείδι εκείνο που μπορούμε να κάνουμε πέρα από την τήρηση των μέτρων που όλοι έχουμε εμπεδώσει για πλύσιμο χεριών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού κτλ είναι οι εμβολιασμοί».

Η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και η «ραχοκοκαλιά»

Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος υγείας με ιδιώτες γιατρούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Σαββόπουλος επισημαίνει: «Είχαμε την ευκαιρία να το δούμε αυτό με τέσσερις συναδέλφους που προ των εορτών είχαν επιταχθεί για να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Και αυτοί προσέφεραν τα μάλα κι από την άλλη μεριά έκπληκτοι μας είπαν: “ακούγαμε τι γίνεται, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό που βιώνουμε”».

Ο ίδιος επιπρόσθετα διευκρινίζει: «Χρειαζόμαστε άμεσα ενίσχυση, όχι μόνον στη δική μας κλινική, αλλά και σε όλες. Το αναφέραμε αυτό και στην Αναπληρώτρια Υπουργό την κ. Γκάγκα που πριν τις γιορτές επισκέφθηκε και το νοσοκομείο. Την  “ξεναγήσαμε” σε όλες τις Covid κλινικές, τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, τις ΜΕΘ κτλ και νομίζω επειδή έχει και την ιδιότητα της ιατρού το έχει αντιληφθεί. 

Προσδοκούμε πέρα από την ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό -να σημειώσω πως οι Ειδικευόμενοί μας είναι η “ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ” και είχαμε κάνει πρόταση κι όπως ανέφερε έχει γίνει σχετική τροπολογία. Δηλ. θα μπορούν σε βασικές ειδικότητες, όπως είναι η Παθολογία κι η Πνευμονολογία, να μην υπάρχει αναμονή για την ειδικότητα. Αλλά να μπορούν άτομα να έρθουν, κάνοντας για ένα διάστημα ταυτόχρονα και την ειδικότητά τους να προσφέρουν στην περίθαλψη ασθενών».

Οι ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές

Καταλήγοντας ο Καθηγητής Σαββόπουλος κάνει έκκληση για να δοθούν… ανάσες στους συναδέλφους του, αφού εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε μια αδιάκοπη μάχη με τον κορωνοϊό. Όπως λέει «στη δική μας κλινική, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχουμε νέα κρούσματα, είναι κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι από αυτήν άοκνη προσπάθεια όλων αυτών των μηνών. Με όλη αυτή μαζική συσσώρευση και πίεση τους συστήματος υγείας είναι η καλύτερη στιγμή να “φρεσκάρουμε” απλά το προσωπικό μας και να δώσουμε λίγο χρόνο σε αυτούς που εργάζονται να πάρουν μία ανάσα. Θυμίζω πως κάναμε εφημερία  την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και γιατροί – νοσηλευτές, που είναι κι αυτοί άνθρωπο,ι που έχουν οικογένειες, και θέλουν κι αυτοί κάποιο χρόνο με την οικογένειά τους, που δυστυχώς όλα αυτά τα δύο χρόνια δυστυχώς δεν τον έχουν…».