Covid: Τήρηση μέτρων, μάσκα και συστηματική ιχνηλάτηση συστήνουν οι υγειονομικοί

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Έξαρση καταγράφεται στα κρούσματα της Covid-19, λόγω των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών της Όμικρον, τον τελευταίο μήνα, με αύξηση και των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, παρόλο που τα στοιχεία πλέον είναι πολύ ισχυρά ότι πρόκειται για πιο ήπιες από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού.

Σχετικά με την ηπιότητα της νόσου, συχνά διατυπώνεται η άποψη ότι αυτή οφείλεται στην προηγούμενη ανοσία του πληθυσμού είτε λόγω του εμβολιασμού είτε λόγω νόσησης.

Παρά την επιβεβαιωμένη, ωστόσο ηπιότερη νοσηρότητα της Όμικρον, πυκνώνουν οι φωνές που τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν εκ νέου μέτρα πρόληψης και να μη βασιζόμαστε στο ότι τα περιστατικά είναι πιο ήπια και ότι οι ΜΕΘ δεν έχουν ακόμα δεχτεί ασφυκτική πίεση, σε μία προσπάθεια να προλάβουμε μία πιθανή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Στο ίδιο αυτό πνεύμα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα νοσοκομεία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της έξαρσης της επιδημίας εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών και της χαλάρωσης που, όπως είναι φυσικό, χαρακτηρίζει τον κόσμο.

«Τρομάζουμε πραγματικά με τη συνεχή αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
«Μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στη νοσηλεία ασθενών σε απλές κλίνες. Από τα επίσημα στοιχεία, δεν προκύπτει ισορροπία σε εισαγωγές και εξιτήρια. Προκύπτουν περισσότερες εισαγωγές και λιγότερα εξιτήρια, συνυπολογίζοντας σε αυτά και τους θανάτους που για καλοκαίρι είναι πολλοί. Αύξηση, όμως, μικρότερη παρατηρείται και στις νοσηλείες ασθενών στις ΜΕΘ.
Εμείς δε συμμεριζόμαστε την καλοκαιρινή υπερχαλάρωση και συνιστούμε προσοχή:

·         Τήρηση των μέτρων προστασίας.

·         ΜΑΣΚΑ παντού, ΜΕΣΑ-ΕΞΩ, όταν υπάρχει γύρω μας κόσμος.

·         Επαναφορά προληπτικών ελέγχων.

·         Ειλικρίνεια και τήρηση της καραντίνας από τους θετικούς ασυμπωματικούς ασθενείς.

Να μη γεμίσουμε πάλι τα νοσοκομεία», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Από τη μεριά του, μιλώντας στο e-farmako, ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, τονίζει ότι, για να ελεγχθεί κατά το δυνατόν η κατάσταση δε χρειάζονται οριζόντια, κατασταλτικά αλλά αρκεί η συστηματική ιχνηλάτηση καθώς και στοιχειώδη μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης, στοχευμένα και με συναίνεση των κρουσμάτων, εκεί που κάθε φορά παρατηρούνται οι εστίες υπερμετάδοσης.

«Το λέγαμε από την αρχή, όταν φάνηκε η αυξητική τάση των κρουσμάτων και γίνεται πολύ επίκαιρο τώρα, ότι δεν χρειαζόμαστε σκληρά αναποτελεσματικά, οριζόντια, τυφλά, συλλήβδην μέτρα. Χρειαζόμαστε εκτεταμένη ιχνηλάτηση, εκεί που καταγράφονται, κάθε φορά, οι μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης. Αυτήν την περίοδο, οι μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης είναι οι τουριστικές περιοχές και για αυτό χρειάζεται εκεί εκτεταμένη ιχνηλάτηση και απομόνωση, τουλάχιστον για 5 ημέρες, με συναίνεση των θετικών κρουσμάτων και χωρίς καταναγκασμό», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

«Για το λόγο αυτό, θεωρούμε τεράστιο πρόβλημα το ότι φέτος δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ πέρσι υπήρχαν. Μάλιστα, στην ειδησεογραφία που περνάει στα ψιλά, πριν από μερικές εβδομάδες, δηλώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού ότι ‘δε χρειάζεται να υπάρχουν ούτε καν πτέρυγες καραντίνας μέσα ήδη λειτουργούντα ξενοδοχεία’…!  Δηλαδή, ακόμα και αν ένας επισκέπτης κατανοεί από μόνος του ότι πρέπει να απομονωθεί (αν έχει ελαφριά συμπτώματα και  βγει θετικός) δεν μπορεί να απομονωθεί, ακόμα και αν το θέλει, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πού θα κοιμάται, πού θα παίρνει το πρωινό του γεύμα κλπ. Αυτά τα στοιχειώδη μέτρα προτείνουμε και το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία: ιχνηλάτηση και στοιχειώδη μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης, στοχευμένα και όχι οριζόντια, όχι κατασταλτικά, αλλά με συναίνεση εκεί που κάθε φορά είναι οι εστίες υπερμετάδοσης. Τώρα, είναι στις τουριστικές περιοχές και το χειμώνα θα είναι πάλι στους χώρους εργασίας τους μεγάλους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ απλό!», καταλήγει ο κ. Π. Παπανικολάου.