Kόντρα Ξανθού-Πλεύρη με αφορμή την τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Σχολιάζοντας τη νέα τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών της χώρα (που ξεκίνησε σήμερα 18/7), ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, επεσήμανε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται «για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), που επιβαρύνει οριζόντια και ανισότιμα τα διαγνωστικά εργαστήρια».

«Η κινητοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης. Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση αυτή εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές  υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας και καλούμε τον υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο μαζί τους.

«Το στοίχημα της ‘επόμενης μέρας’ μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση νέων πόρων (ανθρώπινων και υλικών) για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και για τη βιώσιμη συνεργασία του με έναν ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες και έλεγχο, με τελικό στόχο την καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των αναγκών των πολιτών και την εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων», είπε ο κ. Ξανθός και ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης, ανέφερε σειρά προτάσεων και δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό δηλώνοντας ότι: «Η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Ξανθό, που ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για τη μείωση του claw back και αντιθέτως ενέταξε στην αποζημίωση δεκάδες εξετάσεις χωρίς να μεταφέρει πόρους στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κατά τη θητεία του, κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική αυξάνοντας το claw back. Πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των διαγνωστικών κέντρων έχουν αυξηθεί 57 εκ ευρώ για το 2021 και 55 εκ ευρώ για το 2022, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση. Παράλληλα ρυθμίστηκε το θηριώδες claw back που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 120 δόσεις και λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την μείωση του. Με real time έλεγχο, δείκτες ποιότητας και έλεγχο συνταγογράφησης προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δραματική κατάσταση που παρέδωσε ο ίδιος στον κλάδο”.

“Με περισσό θράσος ο κ. Ξανθός που συκοφαντεί τους κλινικοεργαστηριακούς, τα διαγνωστικά κέντρα και όλους τους ιδιώτες παρόχους σε κάθε τοποθέτηση του ότι δήθεν δεν συνέβαλαν τίποτα στην υγειονομική κρίση, κόπτεται τώρα για το clawback το οποίο η κυβέρνηση του το γιγάντωσε”, κατέληξε κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τον τομεάρχη Υγείας ο κ. Πλεύρης.

 

Οι 10 προτάσεις-δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τους εργαστηριακούς γιατρούς είναι οι εξής:

1. Να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη  πολυεπίπεδων  διαρθρωτικών παρεμβάσεων ώστε να περιοριστεί το claw back σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους υγείας.

2. Να ελεγχθεί αποτελεσματικά η ζήτηση  εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων  διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

3. Να υπάρξει σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και η σύγκλιση τους με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης.

4. Να αυξηθεί η δυναμικότητα (capacity) των δημόσιων εργαστηρίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Η κατά προτεραιότητα  στήριξη του ΕΣΥ σε τομείς που υπολείπεται διαχρονικά  όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις, είναι το πρόταγμα της μετα-covid εποχής.

5. Να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του claw back, με βάση τη συμβολή κάθε είδους εξετάσεων ή παρόχων στη συνολική ετήσια υπέρβαση του προϋπολογισμού.

6. Να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα.

7. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για διαγραφή μέρους των επιπλέον χρεών που έχουν επιφορτιστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, στη λογική της ελάφρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας από ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Είναι γνωστό ότι λόγω δυσλειτουργίας του ΕΣΥ την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, αυξήθηκε η ζήτηση υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους  και άρα το claw back.

8. Να θεσμοθετηθεί και για τα εργαστήρια ο μηχανισμός  του «αναπτυξιακού clawback», δηλαδή η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών υπηρεσιών.

9. Να επανεξεταστεί πλήρως η ρύθμιση των ποιοτικών κριτηρίων για τη σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και να υπάρξουν  θεσμικές εγγυήσεις  ότι δεν θα παγιωθεί  η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς σε  βάρος των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.

10. Να μην υλοποιηθεί η πρόσφατη ρύθμιση για κατάργηση  της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (εξειδικευμένου ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ) και η εκχώρηση της αρμοδιότητας  του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (real time) σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.